1,7K
… powinnam napisać kakaowo-gryczane ;). Swój ciemny kolor zawdzięczają nie tylko naturalnemu kakao, ale również łusce gryczanej. Placuszki z użyciem serwatki, która pozostaje po przygotowaniu domowego twarogu (klik). Powiem Wam, że smakują troszkę jak najlepsze ciasto czekoladowe, jak murzynek lub wilgotne Brownie w wersji FIT. Serdecznie polecam!
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
1 łyżka łuski gryczanej
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka naturalnego kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g mąki żytniej razowej
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki oleju rzepakowego+ odrobina do wysmarowania patelni
Dodatkowo:
100 g czereśni
miód, dżem, wiórki kokosowe do podania
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać na jednolitą masę. Na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju nakładać porcje ciasta (1 placuszek= 1 łyżka masy). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z czereśniami, miodem, dżemem i np. wiórkami kokosowymi. Smacznego!
4 komentarze
Super przepis! 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
jejku jak ja bym zjadła czereśni ! pyszne placuszki
a czy łuska gryczana to to samo co otręby gryczane?
To nie to samo, ale można łuskę pominąć lub zastąpić otrębami 🙂 Pozdrawiam!