21,K
Ciasto znane i lubiane. Bez pieczenia, na zwykłych maślanych herbatnikach przełożone budyniem. Dam sobie rękę uciąć, że przynajmniej raz w życiu mieliście okazje spróbować Napoleonki ;). Jest to jedno z tych ciast, do których zawsze z wielką chęcią wracamy. Nie wymaga pracy, zdolności ani czasu. Bułka z masłem, każdy sobie z nią poradzi!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
ok. 50 sztuk herbatników (250-300 g)
1200 ml mleka
1 szkl cukru
50 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
2 żółtka
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie:
Litr mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. Pozostałe mleko (200 ml) przelać do miski. Dodać obydwa rodzaje mąk, żółtka oraz wbić jajka. Całość zmiksować do gładkości (mąki przed dodaniem do mleka najlepiej przesiać przez sitko, by nie utworzyły się grudki).
Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać mieszankę mączno-jajeczną i cały czas energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając, by nie utworzył się kożuch.
Prostokątną blaszkę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy poukładać warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć jeszcze ciepły budyń, wyrównać i przykryć resztą herbatników. Napoleonkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by budyń nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
31 komentarzy
ślinotok
co tu dużo gadać :))))
wygląda tak, że chciałoby się wyciągnąć rekę i podkraśc 😉
Miło mi to słyszeć 🙂 Serdecznie polecam! ☺
Pychotka robiłam
Dzisiaj zrobię 🙂
Mam nadzieję, że się uda. Pozdrawiam! 🙂
1,2l mleka to chodzi 1200ml czy półtorej litra? 🙂
1200 ml 🙂 Dla jasności podmieniłam w przepisie 😉 Pozdrawiam!
a te 200 ml mleka ma być zimne
Tak koniecznie!! 🙂
dziękuje pozdrawiam
Czy mogę dać delme jeśli nie mam masła prawdziwego ??
Delma sie nie nadaje. Już lepiej dac margarynę do pieczenia. Pozdrawiam!
Czy zamiast dwóch różnych mąk, mogę dać jedna no tortowa ? Bo tylko te mąki powstrzymują mnie od zrobienia tego ciasta i zastanawiam się czy wyjdzie też z 200 g mąki tortowej ? 🙂
Tak można, nie powinno być problemu 🙂 Z ciekawości proszę napisać jak wyszło tylko z mąki tortowej. Pozdrawiam!
Czy zamiast ekstraktu waniliowego moge dodac cukier waniliowy?
Tak 🙂
Czy zamiast cherbatników Maślanych mogę dać pełno ziarnista bo tylko takie mam w domu na chwilę obecną.
Tak, oczywiście 🙂
Czy mogę użyć cukru trzcinowego ,można trochę zmniejszyć ilość cukru?
Można użyć cukru trzcinowego, można zmniejszyć ilość cukru według własnych upodobań. Pozdrawiam! 🙂
Zamiast herbatników można wyłożyć biszkopty? Czy to się uda ?
Można 🙂
Czy chodzi o budyń na pół litra mleka czy 3/4 mleka?
Nie rozumiem pytania. W przepisie znajdujemy dwa rodzaje mąk- nie ma sklepowego budyniu 🙂
Szybko, prosto i smacznie.
😉
Przepyszna kremowka ��
Smacznego!
Wlasnie to zrobiłem mam 13 lat i mi się udało teraz tylko czekam zeby spróbować bardzo dobry przepis
Ogromnie się cieszę! SMACZNEGO 🙂
Napoleonka bardzo smaczna, dałam pół szklanki cukru i jest słodka. Prosty, szybki i niedrogi przepis.