3,1K
Chyba najbardziej aromatyczne bułki na blogu! Koperek, pietruszka, szczypiorek, a nawet i chrzan. Najlepszy poranek to poranek z bułką w ręku, oczywiście własnej roboty wyciągniętą prosto z domowego pieca :). Smacznego!
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Ciasto:
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g letniej wody+ 3 łyżki
500 g mąki pszennej tortowej typ 450+ 1 łyżka
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
50 g roztopionego masła
Dodatkowo:
2 łyżki masła, stopionego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłej wody z 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do „ruszenia drożdży”.
Po tym czasie mąkę przesiać, dodać koperek, szczypiorek, pietruszkę, sól, chrzan i wymieszać. Następnie wlać letnią wodę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiać rękami, dodając pod koniec stopione i przestudzone masło. Wyrobione ciasto powinno być sprężyste i jednolite, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.
Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
Po tym czasie krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować owalną bułeczkę. Bułki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia tym razem na 40 minut. Napuszone bułeczki nacechować ostrym nożem lub żyletką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i od razu wysmarować stopionym masełkiem. Pozostawić na kratce do studzenia. Smacznego!
7 komentarzy
Nigdy takich nie robiłam, zawsze jak już to podstawowe pieczywo bez dodatków, a tutaj na taki przepis natrafiłam. Z chęcią spróbuję. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Koniecznie wypróbuj <3 Pozdrawiam! 😉
piękne bułeczki !
Moja wersja tych bulek: maka pszenna chlebowa 650, brak szczypiorku/koperku/pietruszki, zamiast masla – smalec, po 1 lyzce stolowej otrebow owsianych, mielonego siemienia lnianego i mielonych pestek z dyni. Reszta skladnikow i proporcji wg Twojego przepisu.Buleczki pyszne! Wreszcze mam sprawdzony przepis na cos z chrzanem!
Zapomnialam dodac, iz uzylam calej paczki suszonych drozdzy.
Witam, czy gotowe wyrośnięte ciasto można wyłożyć do foremki/keksówki zamiast formować bułeczek i zrobić a la chlebek?
Pozdrawiam 🙂
tak 🙂