Słynne pancakes wzbogacone o mak i podane ze złocistym syropem klonowym. Z przepisu otrzymujemy zaledwie 9-10 placuszków, więc jeśli wiecie, że to dla Was nikła ilość, radzę podwoić porcję. Zasmakujcie w swoich domach!
Składniki: (na około 9 sztuk)
1 duże jajko
1/2 szkl mleka
1 łyżeczka oleju+ odrobina do natłuszczenia patelni
1 łyżeczka miodu (lub więcej)
80 g mąki żytniej typ 720
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
syrop klonowy do podania
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać w misce widelcem. Wlać mleko, olej, miód oraz wsypać przesianą mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mak. Wszystko energicznie wymieszać, odstawić na bok. Patelnię rozgrzać natłuszczając ją olejem.
Na gorącą patelnię nakładać porcje masy tworząc okrągłe pancakes. Smażyć na małym ogniu z obu stron do zezłocenia (obracać łopatką). Podawać na ciepło polewając syropem klonowym. Smacznego!
