24,8K
Sernik intensywnie piernikowy to tradycyjny wypiek w nowoczesnej odsłonie! Zarówno spód jak i wierzch sernika to pokruszone pierniczki w czekoladzie. Przepis podaję na małą tortownicę, bo zaledwie 18 cm. Można upiec z podwojonej ilości składników w tortownicy o średnicy 25-26 cm. Polecam!
Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm)
Piernikowy spód:
150 g pierniczków w czekoladzie
50 g masła, stopionego i przestudzonego
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego z kostki
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
1/2 szkl cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki oleju rzepakowego
Posypka:
100 g pierniczków w czekoladzie, drobno pokruszonych
20 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Piernikowy spód: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym i przestudzonym masełkiem. Masę wysypać do tortownicy o średnicy 18 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Pierniczkową masę dobrze wklepać w dno formy. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód podpiec przez około 15 minut, wyjąć i ostudzić.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić, następnie dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować z wszystkimi pozostałymi składnikami masy serowej.
Posypka: Pierniczki drobno pokruszyć, wymieszać z miękkim masełkiem.
Masę serową wylać na podpieczony i wystudzony spód z pierniczków. Na wierzch wyłożyć posypkę, docisnąć delikatnie dłonią.
Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 55-60 minut, aż będzie ścięty. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Rady:
– gdyby posypka w trakcie pieczenia zbyt szybko się rumieniła, można nakryć sernik z góry folią aluminiową.
10 komentarzy
Pyyychaa!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
Sernik wyszedł pyszny:) robiłam z podwójnej porcji na 24cm tortownicy
Ale się cieszę!! Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam!
A czas pieczenia podwojnej porcji to okolo ile?pozdrawiam
Jaki czas pieczenia podwojnej porcji?
A w jakiej blaszce? To istotne 🙂
Czas na pewno bedzie dłuższy- sernik musi być ścięty.
Tortownica ok25cm
Przed wysypaniem pokruszonych pierniczków na sernik, musi on być lekko ścięty- galaretkowaty. Czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut. Trzeba kontrolować, każdy piekarnik piecze inaczej, więc ciężko jest podać dokładnie, ile czasu sernik będzie się piekł 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Dziekuje.pozdrawiam
Witam. Odświeżyłam przepis oraz zdjęcia 😉 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Pozdrawiam!