2,8K
Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy naleśników wyjdzie mniej) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić).Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia.
Jeśli wciąż szukasz tego jedynego, sprawdzonego i najlepszego przepisu na tradycyjne naleśniki, koniecznie wypróbuj ten przepis. Naleśniki są takie, jakie jadłam w dzieciństwie- lekkie z chrupiącymi brzegami i mięciutkim środkiem. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Obydwie wersje są wyśmienite! Serdecznie polecam ;).
Składniki: (na ok. 15 naleśników)
3 jajka
1 łyżka cukru (pominąć, jeśli naleśniki mają być na słono)
1/2 łyżeczki soli
2 szkl zimnego mleka
1 szkl zimnej wody mineralnej
285 g mąki pszennej tortowej
1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka wbić do miski i ubijać ok. 5 min, aż będą jasne i puszyste. Następnie wsypać cukier, sól oraz wlać mleko, wodę i olej. Wszystko zmiksować przez około 1 minutkę. Na koniec do masy wsypać przesianą mąkę i krótko zmiksować. Na powierzchni powinny pojawić się bąbelki, a sama masa powinna mieć konsystencje gęstej śmietany.Tak przygotowane ciasto naleśnikowe włożyć do lodówki na 60 minut (można pozostawić na całą noc, a rano dobrze przemieszać i usmażyć).
Po tym czasie patelnie o średnicy ok. 20 cm (lub większej, ale wtedy naleśników wyjdzie mniej) rozgrzać z niewielką ilością oleju. Ciasto wyjąć z lodówki i dobrze wymieszać (podczas chłodzenia może się rozwarstwić).Porcje wylewać na patelnie i przechylając ją we wszystkie strony dobrze rozprowadzić po całej powierzchni. Naleśniki smażyć z obu stron do zarumienienia.
Podawać na ciepło w towarzystwie swoich ulubionych dodatków. Smacznego!
Zobacz również:
2 komentarze
Wyglądają cudownie!:)
https://jaglusia.wordpress.com/
jestem calkowicie uzaleznioona od nalesników, choc róznie mi wychodzą, bo nie trzyma się przepisów, spróbuję zrobić według twego 🙂