20,6K
Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka (klik). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam!
Klasyczna, elegancka wuzetka, bardzo popularna w polskich domach. Chyba każdy zna jej wykwintny smak. Na blogu jest już przepis na Torcik Wuzetka (klik). Postanowiłam tym razem zrobić to ciasto w dużej prostokątnej blaszce. Bardzo smaczne, z miłym śliwkowym akcentem, dzięki którym bita śmietana nie jest mdła. Polewa czekoladowa jest miękka i pięknie się kroi. Ciasto doskonałe na wszelkie uroczystości. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
Biszkopt:
6 jajek
1 i 1/4 szkl cukru
10 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki naturalnego ciemnego kakao
Bita śmietana:
800 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Poncz:
1/2 szkl mocnej zaparzonej kawy, posłodzonej
4 łyżki wódki lub rumu (można pominąć)
Polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietanki 36%
Dodatkowo:
150 g schłodzonej śmietanki kremówki do dekoracji
1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!). Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao przesiać, wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku przez około 30 minut do tzw. suchego patyczka (jeśli wbity do ciasta patyczek będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana: Żelatynę zalać zimną wodą, a po chwili umieścić w mikrofalówce na kilka sekund, by rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i sok z cytryny, zmiksować. Do przestudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki ubitej śmietany, dobrze wymieszać, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany. Od razu zmiksować na najwyższych obrotach miksera.
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzać, ale nie zagotowywać! Gdy będzie gorąca zdjąć z ognia. Czekoladę drobno posiekać, dodać do śmietany i poczekać, aż się rozpuści. Następnie wymieszać do uzyskania gęstej polewy. Odstawić na bok do przestudzenia.
Poncz: Letnią kawę wymieszać z alkoholem.
Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa równe blaty, dobrze nasączyć kawą z alkoholem. Dolny blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go cienką warstwą powideł śliwkowych. Na powidła wyłożyć bitą śmietanę, wyrównać i przykryć II blatem czekoladowego ciasta. Na wierzch W-Z wylać przestudzoną polewę czekoladową, wyrównać. Ciasto schłodzić 4 godziny w lodówce (najlepiej całą noc).
Po schłodzeniu pokroić ciasto w kwadraty i udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką (150 g). Smacznego!
6 komentarzy
wygląda smacznie i obłędnie 🙂 mmm 🙂
Wygląda cudownie 😋
wygląda pięknie , wiele lat nie jadłam W-z tki, spróbujemy 🙂
zapraszam również do mnie:
https://alicjaszrednickamondr.com
Czy zamiast żelatyny mogę użyć śmietan-fix?
tak, ale polecam jednak żelatynę 🙂
Dzień dobry 😊 Robiłam wczoraj pierwszy raz…i spód mi całkiem „przemókł”…co może być powodem takiego stanu ?