2,3K
Po wczorajszym meczu serce się człowiekowi kroi. Z jednej strony ze smutku, z drugiej z ogromnej dumy. Brawo Polacy za walkę do ostatnich minut 🙂 Tak na pocieszenie polskich kibiców mam dla Was białe czekoladki w barwach narodowych, nadziane czerwoną, rabarbarową galaretką z nutką alkoholu. Połączenie doskonałe. Polecam!
Składniki: (na ok. 25 sztuk)
250 g białej czekolady
150 g rabarbaru
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody + 2 łyżki
6 g żelatyny w proszku
2 łyżki słodkiej czerwonej nalewki lub wina
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Rabarbar umyć, pokroić w drobną kostkę i umieścić w garnuszku. Zalać wodą i gotować około 5 minut do całkowitego rozpadnięcia. Następnie zdjąć z palnika i dokładnie przetrzeć przez sito (tak, by pozostała zaledwie 1 łyżka ubytku- włókien). Do przetartego musu rabarbarowego wlać rozpuszczoną żelatynę oraz wino, wymieszać. Schować do lodówki.
Czekoladę drobno posiekać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wysmarować dno i boki małych foremek na czekoladki (papierowych lub silikonowych). Schłodzić w lodówce.
Gdy czekolada zastygnie (po dotknięciu palcem będzie twarda) nałożyć do środka tężejącą galaretkę rabarbarową. Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Ostatni krok to nałożenie reszty czekolady na galaretkę. Dobrze ją rozsmarować, by pokryć całą powierzchnię. Jeśli podczas oczekiwania na stężenie galaretek, pozostawiona na blacie czekolada zastygnie, ponownie należy rozpuścić ją w kąpieli wodnej.
Czekoladki po raz ostatni schłodzić w lodówce. Gdy zastygną, delikatnie oderwać papierek i zajadać. Smacznego!
1 komentarz
Bardzo ciekawe połączenie 🙂 aż nabrałam ochoty, żeby stworzyć jakieś czekoladki 🙂