16,1K
Proste kruche ciasteczka z mąki żytniej z dodatkiem miodu, pieczone oczywiście na maśle (żadne miksy i margaryny). Zagniatamy składniki, rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dowolne kształty i do pieca. A w piecu stają się złociste, po wystudzeniu smacznie chrupkie. Wypróbujcie!
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
150 g zimnego masła
350 g mąki żytniej typ 720 + odrobina do podsypywania
60 g cukru trzcinowego
60 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 żółtko
60 g miodu
Przygotowanie:
Masło, mąkę i cukier trzcinowy posiekać nożem na stolnicy (aż kawałki masła nie będą widoczne). Dodać jajko, żółtko oraz miód. Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitej kuli ciasta.
Od razu rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypując mąką). Foremką wykrawać dowolne kształty (u mnie okrągła szklanka). Ciasteczka umieszczać na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 13-15 minut do złotego koloru (czas pieczenia uzależniony od grubości i wielkości ciasteczek). Wyjąć i wystudzić. Smacznego!
Rady:
- jeśli lubicie słodsze ciasteczka, dajcie odrobiną więcej cukru trzcinowego.
9 komentarzy
Uwielbiam takie ciasteczka 🙂 muszę wypróbować 🙂
Wygląda bardzo apetycznie! 🙂
Właśnie je robię 😉
Zrobilam te ciasteczka z polowy porcji, tak na sprobowanie. Dalam cale jajko i dodatkowo pol lyzeczki ekstraktu z wanilii. Wyszly pysznie, slodkosc w sam raz.
Uzylam foremek do ciastek. Lepiej rozwalkowac ciasto na co najmniej 5 mm, gdyz grubsze ciastka sa bardziej miekkie. Czesc ciasta rozwalkowalam bardzo cienko i wyszly mi troche twarde. W koncu w przepisie jest miod.
Czy można dać mniej cukru
Tak;)
Właśnie zajadamy się ciastkami cała rodzinką. Dziękuje, to od dzisiaj mój ulubiony przepis na ciastka 🙂
Robiłam te ciasteczka, wyszły smaczne, pozdrawiam.