W tym pełnym piłkarskich emocji czasie na pewno szukacie wielu sprawdzonych przepisów na przekąski, które doskonale sprawdzą się podczas meczu. Mimo iż Polska odpadła z Euro, nie przestajemy kibicować innym! By umilić Wam czas przed telewizorem, proponuję upiec domowe bułeczki Football na jogurcie. Wpasują się znakomicie podczas przerwy w meczu. Polecam!
Składniki: (na ok. 8-10 sztuk)
25 g świeżych drożdży
550 g mąki pszennej+ 2 łyżki
1/3 szkl letniej wody+4 łyżki
1 łyżeczka cukru
200 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka masła, stopionego
2 żółtka
2 łyżki siemienia lnianego
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach letniej wody. Dodać 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Całość wymieszać łyżką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
Mąkę pszenną, sól i siemię lniane wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, jogurt naturalny i żółtka. Zacząć wyrabiać ciasto (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Polecam ten drugi sposób, gdyż ciasto będzie dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać letnią wodę, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać jeszcze ciepłe, ale nie gorące stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, jednolite i odchodzi od ścianek naczynia.
Gotowe ciasto drożdżowe umieścić w misce oprószonej mąką
(lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i
odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten
może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją
objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie
pięścią. Więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj.
(lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy). Przykryć miskę ściereczką i
odstawić na bok do wyrośnięcia na około 2 godziny. W cieplejsze dni czas ten
może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją
objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie
pięścią. Więcej o cieście drożdżowym przeczytasz tutaj.
Po tym czasie ciasto podzielić na 8-10 równych części.
Uformować z nich okrągłe bułeczki i umieścić na blaszkę wyłożonej papierem
do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną).
Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
Uformować z nich okrągłe bułeczki i umieścić na blaszkę wyłożonej papierem
do pieczenia, pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną).
Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Za pomocą małego korka, np. od butelki zrobić w każdej
bułeczce 5 kółeczek na kształt piłki nożnej (patrz zdjęcie poniżej). Polecam
korek „maczać” w mące, by się nie kleił do ciasta.
bułeczce 5 kółeczek na kształt piłki nożnej (patrz zdjęcie poniżej). Polecam
korek „maczać” w mące, by się nie kleił do ciasta.
Bułki piec przez ok. 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do
studzenia. Smacznego!
studzenia. Smacznego!
1 komentarz
Smakowicie wyglądają te bułeczki. Wczoraj akurat był mecz, więc byłyby idealne 🙂