Deser skrywający w sobie mnóstwo smaków. Słodki mus na bazie serka mascarpone idealnie równoważą kwaśne czerwone owoce. Do tego crunchy, które smacznie chrupie pod zębami… poezja!
Nie ma na co czekać… do roboty! 🙂
Składniki: (na 2 porcje)
60 g crunchy
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 małe jajko
80 g czerwonej porzeczki
100 g truskawek
dwie kostki białej czekolady, startej
Przygotowanie:
Jajko umyć i sparzyć wrzątkiem, by pozbyć się bakterii i zanieczyszczeń. Białko oddzielić od żółtka. Te pierwsze ubić na sztywną, śnieżnobiałą pianę. Żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru ubić w innym naczyniu do jasności i puszystości. Do ubitego żółtka dodać serek mascarpone i krótko zmiksować. Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Biały mus wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować na puree z pozostałym cukrem pudrem (1 łyżką).
Do 2 wysokich szklanek przełożyć czerwone porzeczki (zostawiając kilka do dekoracji). Na owoce wyłożyć schłodzony biały mus oraz crunchy. Na to wylać truskawkowy mus i ponownie posypać crunchy. Wierzch deserków udekorować startą białą czekoladą oraz pozostawionymi czerwonymi porzeczkami. Smacznego!

3 komentarze
Wygląda zachęcające, aż muszę spróbować.
Koniecznie 😉
Pozdrawiam!
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! 🙂