3,3K
Sezon na rabarbar jest dosyć krótki. Z tego też powodu, gdy tylko ujrzymy te łodyżki na targu, od razu działajmy! Kefirowe muffinki z kokosową kruszonką i rabarbarem przygotujemy migiem. Dzięki kefirowi są długo wilgotne. Pamiętajcie, by składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Polecam!
Składniki: (na 15-18 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
3/4 – 1 szklanka cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki wiórków kokosowych
250 g rabarbaru
Kruszonka:
50 g zimnego masła
70 g mąki pszennej tortowej
50 g cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. Schować do lodówki.
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Jajka roztrzepać w misce z kefirem i olejem. Wsypać suche składniki oraz rabarbar, wymieszać trzepaczką do połączenia.
Masę nałożyć do 3/4 wysokości papilotek. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do zezłocenia. Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
5 komentarzy
ta kruszonka <3
Wyglądają przepysznie!!!
W wolnej chwili zapraszam do siebie
http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/
Blog się spodoba? Zaobserwuj!
Fajny przepis.
Jeśli tylko da się je upiec na ksylitolu zamiast cukru i użyć proszku do pieczenia bez fosforanów – mogłabyś go zgłosić do mojej akcji Miss Babeczki na Mikserze.
Wystarczy spełnić kilka warunków i już można wypiec sobie atrakcyjne nagrody, jak bielizna Kinga, ekoprodukty Bioplanet i akcesoria kuchenne Borner.
Zachęcam! 🙂
genialne są! dziś zrobiłam z truskawkami! pycha
bardzo się cieszę! 😉