3,9K
Mus malinowy: Maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do powstania gęstego musu.
Deser powstał dosyć przypadkowo. Zalegały mi w domu batoniki Cini Minis, a w zamrażalniku było jeszcze trochę malin. Maliny odmroziłam, zmiksowałam na puree. Batoniki pokruszyłam, a do tego wszystkiego ubiłam troszkę kremówki z mascarpone i powstał pyszny deserek! Gorąco polecam wypróbować 😉
Przypominam również, że jeszcze tylko dzisiaj do północy czekam na Wasze zgłoszenia konkursowe. Po tym czasie wybiorę czwórkę szczęśliwców 😉
Składniki: (na 2 porcje)
Krem z białej czekolady:
150 g serka mascarpone
150 g śmietany kremówki 30%
80 g białej czekolady
Mus malinowy:
200 g malin
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
2 batony Cini Minis
Przygotowanie:
Krem z białej czekolady: Czekoladę posiekać, przełożyć do metalowej lub szklanej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone oraz przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia.
Mus malinowy: Maliny zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do powstania gęstego musu.
Batoniki Cini Minis pokruszyć i umieścić na dnie dwóch szklanek lub pucharków (odkładając na bok 1-2 łyżki do dekoracji). Na to wyłożyć kolejno: krem z białej czekolady, mus malinowy i resztę kremu. Wierzch deserków posypać pozostawionymi Cini Minis.
Desery schłodzić godzinkę w lodówce. Smacznego!