Przepisów na naleśniki nigdy za wiele! Na blogu, w zakładce Naleśniki i Placuszki znajdziecie ich już sporo, ale takich jeszcze nie było ;) Białkowe, zdrowe naleśniki z mąki owsianej z dodatkiem waniliowego białka. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości”. Ja swoje zajadałam z jogurtem naturalnym i naszymi polskimi truskawkami. Musicie wypróbować! :)
Składniki: (na 6-8 sztuk)
2 białka
1 szkl mleka migdałowego
2/3 szkl mąki owsianej*
1 1/2 łyżki oleju kokosowego
2 miarki białka waniliowego (można pominąć)
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w dużej misce do powstania gładkiej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę (przykryjcie miskę talerzem lub pokrywką, by ciasto nie nachodziło zapachami lodówki).
Po tym czasie naleśniki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt naturalny i truskawki 🙂 Smacznego!
*mąkę owsianą można kupić lub zrobić samemu. Wystarczy zmielić tradycyjne płatki owsiane na gładki pył. Można w malakserze, blenderze, a nawet w młynku do kawy 🙂
2 komentarze
pyszne!
Ach znalazłam �� Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki ��