7,2K
Blaszk臋 o wymiarach 25×35 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Ciasto przela膰 do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez oko艂o 20 minut do zarumienienia (warto zrobi膰 test patyczkiem- je艣li wbity do ciasta b臋dzie suchy, oznacza to, 偶e biszkopt jest upieczony). Wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.
Jak dla mnie najlepszy przepis na kr贸wk臋! 馃檪 Kruchy miodowy sp贸d przykryty kremem budyniowym, do kt贸rego nie dodajemy tylko mas艂a (jak to cz臋sto bywa). Dodajemy r贸wnie偶 ubit膮 krem贸wk臋, kt贸ra nadaje kremowi lekko艣ci. Na kremie warstwa masy kr贸wkowej obsypanej posiekanymi orzeszkami. To ciasto sprawdzi si臋 na ka偶d膮 okazj臋! Zapewniam…
Sk艂adniki: (na blaszk臋 o wymiarach 25×35 cm)
Ciasto miodowe:
300 g m膮ki pszennej
1 op. budyniu Toffi (40 g)
1/2 szkl cukru pudru
1 jajko
1 偶贸艂tko
125 g mas艂a
2 艂y偶ki miodu
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
Biszkopt kr贸wkowy:
3 du偶e jajka+ 1 bia艂ko pozosta艂e po cie艣cie miodowym
100 g cukru
1 艂y偶ka miodu
1 艂y偶ka masy kr贸wkowej
1 op. budyniu Toffi (40 g)
2 艂y偶eczki kakao
1/2 szkl m膮ki pszennej tortowej
Krem budyniowo-艣mietankowy:
50 g kr贸wek (5 sztuk)
500 ml mleka
2 艂y偶ki cukru
1 op. budyniu 艣mietankowego (40 g)
1 艂y偶ka m膮ki pszennej
220 g mi臋kkiego mas艂a
200 g 艣mietanki krem贸wki 30%
1-2 艂y偶ki cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka masy kr贸wkowej (400 g), odj膮膰 1 艂y偶k臋, kt贸r膮 u偶yli艣my do biszkoptu
100 g orzech贸w w艂oskich, posiekanych
80 g posiekanych orzeszk贸w ziemnych, solonych i sma偶onych
Przygotowanie:
Ciasto miodowe: Wszystkie sk艂adniki szybko zagnie艣膰 r臋kami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto wyklei膰 do blaszki o wymiarach 25×35 cm wy艂o偶onej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 15-20 minut do zez艂ocenia. Upieczone ciasto wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 w blaszce do wystudzenia. Je艣li b臋dziemy chcieli gor膮ce wyj膮膰 z formy, mo偶e pop臋ka膰!
Biszkopt kr贸wkowy: Wszystkie sk艂adniki biszkoptu powinny by膰 w temperaturze pokojowej! Bia艂ka ubi膰 na sztywn膮 pian臋 (bardzo wa偶ne). Stopniowo, 艂y偶ka po 艂y偶ce doda膰 cukier, ca艂y czas miksowa膰. 呕贸艂tka roztrzepa膰 w misce i r贸wnie偶 powoli i delikatnie wlewa膰 do bia艂ek z cukrem, ca艂y czas miksuj膮c (piana nie mo偶e opa艣膰!). Wla膰 mi贸d i mas臋 kr贸wkow膮, zmiksowa膰. M膮k臋, budy艅 i kakao przesia膰, wsypa膰 do piany, bardzo delikatnie wymiesza膰 szpatu艂k膮 tylko do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w.
Blaszk臋 o wymiarach 25×35 cm wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Ciasto przela膰 do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez oko艂o 20 minut do zarumienienia (warto zrobi膰 test patyczkiem- je艣li wbity do ciasta b臋dzie suchy, oznacza to, 偶e biszkopt jest upieczony). Wyj膮膰 z piekarnika i pozostawi膰 do ca艂kowitego wystudzenia.
Krem budyniowo- 艣mietankowy: Kr贸wki drobno posieka膰, zala膰 50 ml mleka i podgrzewa膰 na ma艂ym ogniu, a偶 si臋 rozpuszcz膮. Nast臋pnie wla膰 350 ml mleka i doda膰 cukier, zagotowa膰. W reszcie mleka (100 ml) rozpu艣ci膰 budy艅 i m膮k臋 pszenn膮. Gdy mleko w garnku zacznie wrze膰, wla膰 rozpuszczony proszek budyniowy z m膮k膮 i energicznie mieszaj膮c gotowa膰, a偶 budy艅 zg臋stnieje. Zdj膮膰 z ognia i pozostawi膰 do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Mi臋kkie mas艂o utrze膰 do puszysto艣ci. Gdy b臋dzie jasne, dodawa膰 do niego stopniowo budy艅, ca艂y czas miksuj膮c do uzyskania puszystego kremu.
艢mietank臋 ubi膰 na sztywno z cukrem pudrem, a nast臋pnie zmiksowa膰 j膮 z kremem budyniowym. Najlepiej do kremu dodawa膰 po 艂y偶ce 艣mietany, za ka偶dym razem miksuj膮c na 艣rednich obrotach miksera.
Na ostudzony blat miodowego ciasta na艂o偶y膰 krem budyniowo-艣mietankowy, wyr贸wna膰 i przykry膰 biszkoptem kr贸wkowym. Wierzch ciasta wysmarowa膰 mas膮 kr贸wkow膮 i posypa膰 posiekanymi i wymieszanymi ze sob膮 orzechami w艂oskimi i ziemnymi. Ciasto sch艂odzi膰 w lod贸wce kilka godzin. Najlepiej smakuj臋 na nast臋pny dzie艅, miodowy blat ciasta zmi臋knie. Smacznego!
1 komentarz
Mniam, wy艣mienite ciasto 馃檪