Sezon na rabarbar uważam otwarty! Puszyste i wilgotne, za sprawą maślanki, ciasto z rabarbarem i słodką kruszonką. Musicie wypróbować na weekend. Pamiętajcie tylko o jednej ważnej rzeczy- wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. To bardzo ważne- w przeciwnym wypadku możemy wyjąć z piekarnika niezły zakalec :).
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 4 jajka
1/3 łyżeczki soli - 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru
- 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki. Schować do lodówki.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka z solą i cukrem ubić do jasności i puszystości. Stopniowo wlewać olej, sok z cytryny i maślankę, miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz połowę rabarbaru, krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do kwadratowej formy o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia (lub większej blaszki- wtedy ciasto będzie trochę niższe). Na wierzch wysypać rabarbar, następnie kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50-60 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, ciasto wyrośnie, a wbity do ciasta patyczek nie będzie miał widocznego surowego ciasta.
7 komentarzy
Super, dopiero co wczoraj przeglądałam Twoją stronę w poszukiwaniu przepisu na ciasto z rabarbarem! A co myślisz o tym, żeby zrobić drożdżowe? Chciałam się posiłkować przepisem na drożdżowe z truskawkami lub śliwkami… Dziękuję!!
Hej! Jasne, skorzystaj z któregoś przepisu, np tego: https://justynadragan.pl/2017/01/zawijane-drozdzowki-z-kruszonka-i-lukre.html
Mozesz zrobic w formie ciasta z rabarbarem 😋
Bosko, dzięki !!
Czy mogą być mrożone maliny lub borówki
mogą 🙂
Czy maślanke mogę zastąpić kefirem? 🙂
tak 🙂