Niewątpliwie najlepsze chleby są na zakwasie! Naturalne, bez chemii i zbędnych dodatków. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na chleb na maślance z niewielkim dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.
Składniki: (na jeden bochenek)
Ciasto:
-
-
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 100 ml letniej wody
- 350 ml letniej maślanki
- 10 g soli
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki płatków owsianych
-
Dodatkowo:
-
-
- masło/olej i mąka żytnia razowa do przygotowania formy
-
Przygotowanie:
Aktywny zakwas rozpuścić w wodzie i maślance, następnie wsypać sól, obydwie mąki, siemię lniane i płatki owsiane. Całość wymieszać do połączenia. Pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 6-8 godzin do wyrastania. Ciasto powinno wyraźnie zwiększyć objętość.
Po tych kilku godzinach dobrze przemieszać ciasto, a następnie przełożyć do keksówki o wymiarach 30×9 cm, którą uprzednio natłuścić olejem/masłem i obsypać mąką żytnią razową. Wyrównać powierzchnię łyżką zanurzaną w wodzie. Formę z ciastem ponownie nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 godzin. Ciasto powinno urosnąć prawie do samych krawędzi keksówki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą. Wstawić formę z chlebem. Piec w powyższej temperaturze przez ok. 50 minut. Po 30 minutach należy wyjąć blaszkę z wodą i zapiekać dalej.
Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika oraz keksówki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
Rady:
-
- czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury panującej w pomieszczeniu, a także od mocy zakwasu. Należy go kontrolować.
2 komentarze
Upiekłam, polecam:) dziękuję za świetny przepis
A ja mam ogolnie problem z zakwasem. Nigdy nie wiem ile go dodawac do pewnej ilosci mąki, jakie sa proporcje?od czego to zalezy?
Druga rzecz, to jego aktywnosc, to jest wazne aby chleb wyrastał, czyli za kazdym razem gdy piekęchleb muszę zakwas dokarmiać?
Sa przepisy ze daje się odrazu sporą ilosc zakwasu i ok, ale jak jest przepis dwu fazowy to wowczas zakwasu daje się mniej na zaczyn, a reszta co?do wyrzucenia?
Troche nie ograniam klimatu tego zakwasu, moze jakieś szybkie i proste wyjaśnienie?