Na zewnątrz kruszonka, w środku kruszonka! Dużo masła, dużo glutenu! Słodkie, puchate i maźnięte z góry białym lukrem. Zawijane jak mało które. Żadna piekarnia by się ich nie powstydziła! Upiecz w domu- ten zapach i smak wynagrodzi wszystko ;). Po więcej inspiracji zajrzyj TUTAJ.
SKŁADNIKI
(na 18 sztuk)
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 80 g cukru
- 250 ml letniego mleka
- 2 jajka
- 80 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 120 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 160 g mąki pszennej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 140 g masła, lekko stopionego (kremowego)
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 30 ml mleka lub soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, wsypać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, aż drożdże się upłynnią. Wlać 50 ml mleka i wsypać 30 g mąki. Wymieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Po tym czasie do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier i mleko, a także wbić jajka i dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez kilka- kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i jednolite. Dopiero pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Pozostawić w misce na kuchennym blacie na 60 minut przykrywając ściereczką.
Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Schować do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt, wysmarować go lekko stopionym, kremowym masłem (odrobinę masła zostawcie na potem- posmarujemy nim wierzch drożdżówek). Równomiernie posypać kruszonką (również dwie garście kruszonki odłóżcie na bok). Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 18 równych kawałków. Ślimaczki umieścić na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Drożdżówki wysmarować resztą masła (wcześniej je stopić) oraz posypać pozostałą kruszonką. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone wyjąć i jeszcze gorące przenieść na kratkę do studzenia.
Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem lub sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Polać nim ostudzone drożdżówki. Smacznego!
RADY
- z przepisu uzyskamy dwie blaszki drożdżówek. Można je piec za jednym razem lub w dwóch turach. Jeśli decydujemy się na ten drugi sposób, to pierwsza blaszka powinna się piec już po 20 minutach od momentu uformowania tak, by druga partia nie przerosła.
- lukier można przygotować na mleku lub na soku z cytryny. Kwaśna cytryna wprowadzi pyszny kontrast ze słodką kruszonką.
- jeśli chcecie, prostokąt ciasta można zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na ok. 10-12 części. Drożdżówek będzie wtedy mniej, jednak będą większe.
35 komentarzy
Wyglądają niesamowicie pysznie!
https://jaglusia.wordpress.com/
Robię je kolejny raz! Przepyszne! A najlepsze jeszcze ciepłe 😋
To są prawdziwe drożdżówki, a nie sztucznie pompowane wyroby z cukierni 🙂 Bułeczki pierwsza klasa!
https://kulinarnewyskoki.blogspot.com/
Bardzo miło mi to słyszeć 🙂
Świetny przepis! Drożdzówki wyszły genialne. Polecam z całego serducha!
Pyszne drożdżówki. Oj, ale bym zjadła jutro na śniadanie 🙂
Właśnie zrobiłam są przepyszne,będą na pewno często gościć w moim domu. Świetny przepis.POLECAM
Czy można dać do nich ser albo jakieś powidło ?
Jasne ☺️
Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suszonych?
Tak, daj ich proszę 2x mniej niż świeżych. Przygotowanie rozczynu nie jest wtedy konieczne 😉
Wyszły przepyszne! Dzięki!
Sa przepyszne ! Dzisiaj pieklam , lepszych nie znajdziecie w najlepsze cukierni
Drożdżówki przepysznie…Super przepis…Dziekuje :)Znów piekę 😁😁😁👍👏
Cieszę się! ☺️
Dziś piekłam poraz kolejny. Są przepyszne 😊
❤️
Boskie wyszły! Naprawdę idealne!
Witam ile dać dokładnie tych suchych drożdży
Justynko, czy można je posypać na wierzchu owocami?
Najlepiej przed zwijaniem posypać owocami. Potem pokroić na ślimaczki i piec ❤️
Jeśli chce piec 2 blachy na raz to na termoobiegu czy góra dół?
Pyszne są. Ja zamiast smarować masłem używam tahinu z cukrem. I daję troszkę mniej mleka i masła, bo ciasto mi wychodzi za bardzo klejące. Jutro rano spróbuję z czekoladą 😋
Czy można jedną część ciasta zamrozić?
Tak, najlepiej zamrozić uformowane bułeczki albo już upieczone 😉
180 stopni termoobieg czy góra dół?
góra-dól 😉
Drożdżówki rewelacja! Cała rodzina zgodnie uznała, że najlepsze jakie jedli w życiu:) Przepis świetny, na pewno je jeszcze zrobię 🙂
Czy wiesz moze dlaczego drozdzowki zrobily sie twarde nastepnego dnia?
jak je przechowywałaś? 🙂
Cała rodzinka się w nixh zakochała… Dziś urodziny symka i specjalnie na jego życzenie robimy podwójną porcję – Pychota
Właśnie je skończyłam robić… Zjadłam już trzy! Są doskonałe! Trafiłam przypadkowo na ten przepis ale będę testować kolejne:)
Wyszly przepyszne 🙂 dziekuje za super przepis! Pozdrawiam serdecznie
Wielokrotnie robiłam drożdżówki z różnych przepisów, ale zawsze czegoś mi brakowało. I, w końcu, znalazłam idealny przepis. To jest to! Wspaniałe, mięciutkie, przepyszne. Jest tylko jeden minus, nie da się skończyć na jednej;)
Drożdżóweczki wyszły wyborne !! przepis zapisany i będzie robione częściej.
Bardzo dziękuje i polecam