Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
  • SKLEP
0
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPIECZYWO

Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem

by Justyna Dragan 15 stycznia 2017
autor Justyna Dragan 15 stycznia 2017

Na zewnątrz kruszonka, w środku kruszonka! Dużo masła, dużo glutenu! Słodkie, puchate i maźnięte z góry białym lukrem. Zawijane jak mało które. Żadna piekarnia by się ich nie powstydziła! Upiecz w domu- ten zapach i smak wynagrodzi wszystko ;). Po więcej inspiracji zajrzyj TUTAJ.


SKŁADNIKI

(na 18 sztuk)

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
  • 80 g cukru
  • 250 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 120 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • 160 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 140 g masła, lekko stopionego (kremowego)

Lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 30 ml mleka lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, wsypać 2 łyżeczki cukru, wymieszać, aż drożdże się upłynnią. Wlać 50 ml mleka i wsypać 30 g mąki. Wymieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

Po tym czasie do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier i mleko, a także wbić jajka i dodać rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać mikserem z hakiem przez kilka- kilkanaście minut, aż stanie się elastyczne i jednolite. Dopiero pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Pozostawić w misce na kuchennym blacie na 60 minut przykrywając ściereczką.

Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę. Schować do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować na duży prostokąt, wysmarować go lekko stopionym, kremowym masłem (odrobinę masła zostawcie na potem- posmarujemy nim wierzch drożdżówek). Równomiernie posypać kruszonką (również dwie garście kruszonki odłóżcie na bok). Prostokąt zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 18 równych kawałków. Ślimaczki umieścić na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.

Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Drożdżówki wysmarować resztą masła (wcześniej je stopić) oraz posypać pozostałą kruszonką. Piec w 180 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia i wyrośnięcia bułeczek. Upieczone wyjąć i jeszcze gorące przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem lub sokiem z cytryny do uzyskania gęstego lukru. Polać nim ostudzone drożdżówki. Smacznego!


RADY

  • z przepisu uzyskamy dwie blaszki drożdżówek. Można je piec za jednym razem lub w dwóch turach. Jeśli decydujemy się na ten drugi sposób, to pierwsza blaszka powinna się piec już po 20 minutach od momentu uformowania tak, by druga partia nie przerosła.
  • lukier można przygotować na mleku lub na soku z cytryny. Kwaśna cytryna wprowadzi pyszny kontrast ze słodką kruszonką.
  • jeśli chcecie, prostokąt ciasta można zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na ok. 10-12 części. Drożdżówek będzie wtedy mniej, jednak będą większe.

26 komentarzy
15
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ladyfingers- podłużne biszkopty
następny
Tort dla dzieci + 17 urodziny :)

Zobacz również

Kardamonki

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Bułki pszenne na zakwasie

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

Musztardowy chleb żytni na zakwasie

Focaccia z rozmarynem i pomidorkami koktajlowymi

Chleb bezglutenowy

26 komentarzy

Julia Laszuk 15 stycznia 2017 - 11:36

Wyglądają niesamowicie pysznie!
https://jaglusia.wordpress.com/

odpowiedz
Małgorzata Ś 15 stycznia 2017 - 18:08

To są prawdziwe drożdżówki, a nie sztucznie pompowane wyroby z cukierni 🙂 Bułeczki pierwsza klasa!

https://kulinarnewyskoki.blogspot.com/

odpowiedz
Justyna Dragan 15 stycznia 2017 - 18:28

Bardzo miło mi to słyszeć 🙂

odpowiedz
Słodkie okruszki 15 stycznia 2017 - 18:32

Pyszne drożdżówki. Oj, ale bym zjadła jutro na śniadanie 🙂

odpowiedz
Marta F 24 kwietnia 2017 - 13:38

Właśnie zrobiłam są przepyszne,będą na pewno często gościć w moim domu. Świetny przepis.POLECAM

odpowiedz
Kasia 18 kwietnia 2020 - 16:40

Czy można dać do nich ser albo jakieś powidło ?

odpowiedz
Justyna Dragan 18 kwietnia 2020 - 17:14

Jasne ☺️

odpowiedz
Anna 20 kwietnia 2020 - 14:21

Czy można zamiast świeżych drożdży użyć suszonych?

odpowiedz
Justyna Dragan 20 kwietnia 2020 - 14:30

Tak, daj ich proszę 2x mniej niż świeżych. Przygotowanie rozczynu nie jest wtedy konieczne 😉

odpowiedz
Anna 23 kwietnia 2020 - 16:56

Wyszły przepyszne! Dzięki!

odpowiedz
Katarzyna 21 kwietnia 2020 - 19:55

Sa przepyszne ! Dzisiaj pieklam , lepszych nie znajdziecie w najlepsze cukierni

odpowiedz
Malgorzata 25 kwietnia 2020 - 16:03

Drożdżówki przepysznie…Super przepis…Dziekuje :)Znów piekę 😁😁😁👍👏

odpowiedz
Justyna Dragan 25 kwietnia 2020 - 22:53

Cieszę się! ☺️

odpowiedz
Magda 1 maja 2020 - 14:57

Dziś piekłam poraz kolejny. Są przepyszne 😊

odpowiedz
Justyna Dragan 1 maja 2020 - 17:39

❤️

odpowiedz
Iza 11 maja 2020 - 16:39

Boskie wyszły! Naprawdę idealne!

odpowiedz
Grażyna 4 czerwca 2020 - 10:14

Justynko, czy można je posypać na wierzchu owocami?

odpowiedz
Justyna Dragan 4 czerwca 2020 - 11:09

Najlepiej przed zwijaniem posypać owocami. Potem pokroić na ślimaczki i piec ❤️

odpowiedz
AniaM 31 lipca 2020 - 23:49

Pyszne są. Ja zamiast smarować masłem używam tahinu z cukrem. I daję troszkę mniej mleka i masła, bo ciasto mi wychodzi za bardzo klejące. Jutro rano spróbuję z czekoladą 😋

odpowiedz
Beata 12 sierpnia 2020 - 13:45

Czy można jedną część ciasta zamrozić?

odpowiedz
Justyna Dragan 12 sierpnia 2020 - 23:17

Tak, najlepiej zamrozić uformowane bułeczki albo już upieczone 😉

odpowiedz
Marta 30 września 2020 - 15:57

180 stopni termoobieg czy góra dół?

odpowiedz
Justyna Dragan 30 września 2020 - 21:47

góra-dól 😉

odpowiedz
SYLWIA 14 grudnia 2020 - 12:58

Drożdżówki rewelacja! Cała rodzina zgodnie uznała, że najlepsze jakie jedli w życiu:) Przepis świetny, na pewno je jeszcze zrobię 🙂

odpowiedz
Ola 8 stycznia 2021 - 21:32

Czy wiesz moze dlaczego drozdzowki zrobily sie twarde nastepnego dnia?

odpowiedz
Justyna Dragan 9 stycznia 2021 - 18:52

jak je przechowywałaś? 🙂

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Tort bezowy Banoffee

  • 2

    Kardamonki

  • 3

    Torcik brownie malinowy

  • 4

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 5

    Tort bezowy Dacquoise

  • 6

    Tarta Creme Brulee

  • 7

    Sernik z masłem orzechowym

  • 8

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 9

    Tradycyjne pączki

  • 10

    Piernik staropolski

  • 11

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 12

    Fit kopytka twarogowo-kukurydziane

  • 13

    Perfekcyjne bezy-PORADY

Najnowsze komentarze

  • Justyna Dragan o Lemon Curd- przepis podstawowy
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Martyna o Lekki jogurtowiec z galaretką i truskawkami
  • Ania o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Agata o Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwiel Czekam na sezon! Czekam z utęsknieniem 😍 Uwielbiam chodzić w lecie na targ, gdzie królują polskie świeże owoce 🥰🥰 Nie pogardzę słodką truskawką, kwaskowatą porzeczką czy też soczystą maliną 😋 Już rozmyślam o kolorowych wypiekach 😍 Zdjęcie dla rozchmurzenia tych mało pogodnych dni ❤️ #foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#jogurt#fruits
Na Dzień Mamy 😎 Może na Dzień Dziecka! Wiem, Na Dzień Mamy 😎
Może na Dzień Dziecka!
Wiem, że do tych dni jeszcze trochę czasu, ale warto ZAPISAĆ ten post i wrócić do niego w odpowiednim czasie 😎😁 Te bezy cieszą oko!!! ❤️❤️❤️ Przepis poniżej ❤️

Składniki: (na 12 sztuk)

Bezy:
170 g białek w temperaturze pokojowej
250 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny 
odrobina zielonego barwnika w żelu

Krem:
250 g śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
20 g cukru pudru
kilka łyżek puree malinowego (malin zblendowanych i przetartych przez sito)
odrobina czerwonego/różowego barwnika

Do dekoracji:
pestki granatu
pistacje, posiekane
liofilizowane truskawki, pokruszone 

Przygotowanie:

Uwaga! Przygotowujemy podobnie jak w przepisie na blogu na „Bezy z mascarpone, żurawiną i pistacjami” (link w BIO ‼️‼️). Różnice: 

➡️ Rękaw cukierniczy przez który szprycowałam bezy, najpierw od środka wysmarowałam w trzech miejscach zielonym barwnikiem (polecam robić to wykałaczką) i dopiero wtedy napełniłam worek pianą z białek. Dzięki temu wyszprycowane bezy nabrały zielonkawego odcieniu w niektórych miejscach. Spytacie, jaką tylkę cukierniczą użyłam 😉 ➡️ duża otwarta gwiazda :). Jeśli macie barwnik w proszku, wystarczy dodać do niego kilka kropel wody, by upłynnić konsystencje ☺️.

➡️ Bezy wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 140 st.C i od razu obniżyłam do 100 st.C. Piekłam przez 2 godziny z funkcją termoobieg. Po tym czasie pozostawiłam na całą noc w uchylonym piekarniku.

➡️ Puree malinowe należy dodać tylko do połowy kremu. By dodatkowo podbić kolor, można dodać ociupinkę czerwonego lub różowego barwnika. Puree przygotujecie blendując i przecierając maliny przez sito. Ile go dodać? Kilka łyżek. Tak, by nie rozrzedzić za mocno kremu.

➡️ Kremy (biały i różowy) przełożyłam do rękawa cukierniczego (ponownie z tylką w kształcie dużej otwartej gniazdy) tak, by po jednej stronie worka był krem biały, a po drugiej- krem różowy. Szprycując kremy się łączą, a kolory pięknie i subtelnie przechodzą przez siebie.

Smaaacznego❤️❤️

#foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynk Bezy dzisiaj wygrały 😅 Zasypaliscie mi skrzynkę ! 😬😂 A to naprawdę prostaaa sprawa ❤️ Nic wymyślnego, skupienie uwagi przede wszystkim na ładnym wykończeniu 😊 Chętni na przepisior? 😁 #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue
To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbl To nam się wiosna zrobiła 😅 prognozy na najbliższy tydzień mało satysfakcjonujące 😬 ☔️☔️ Gdy za oknem szaro buro, postarajmy się pokolorować nieco w naszych kuchniach 😎 Tarta Creme Brulee ozdobiona świeżymi owocami to dobry pomysł. Też tak sądzisz?😁 Link w bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#cremebrulee @foodfluffer @hautescuisines
Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojony Niech to zdjęcie uspokoi wszystkich zaniepokojonych 😉 Odetchnij ➡️ trzy głębokie wdechy ➡️ jedna pozytywna myśl ➡️ i przeżyj ten wtorek tak, jak chcesz! 😎🙌 Dzień dobry!!! #minimalism  #food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#justynadragan#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#recipe
Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie Dzień dobry !! Dzisiaj Dzień Czekolady 😎 Nie żałujcie sobie tabliczki mlecznej, gorzkiej, z orzechami, Oreo czy tam karmelowej. Czekolada do kawy, ciasta, deseru, naleśników... do wszystkiego 😬😅 Ahhh jaki to jest wdzięczny produkt 🍫🍫🍫 Na zdjęciu meeega czekoladowe babeczki z kremem Toffifee. Link do przepisu przypominam w bio @justyna_dragan ❤️ Pięknego dnia dla Was 😘 #justynadragan#cupcakes#toffifee#foodie#delicious#cookies#ciasto#tort#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#peach @thebakefeed #thebakefeed @thefeedfeed #feedfeed
Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niec Lekki i przyjemny kadr z samego rana 🍴🍽 Niech to będzie trafna przypominajka o ŚNIADANIU 😉 A Pomysłów na śniadanie szukaj na: ➡️ www.justynadragan.pl  i w Cytrynce 🍋🍋📚📚 Dobrego dnia kochani!! #justynadragan#pancakes#placuszki#heatlhyfood#sweet#foodpick#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#blueberries
Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Jak dają to bierz i uciekej... mówiono 😜😂 Zróbcie sobie dobrą kawkę dzisiaj! A jak nie macie gdzie, nie macie w czym lub wolicie, gdy ktoś Wam zdobi tooo.... ➡️➡️ @slodkawa służy pomocą 😁🙌🙌 i nie tylko! Na Śląsku jest masa miejscówek, które mimo tych dziwnych i ciężkich dla gastro czasów działa na wynos ❤️🥰___ ‼️‼️‼️ Mam pomysł ! 😎 Idąc za ideą #wspieramgastro napisz nazwę swojej ULUBIONEJ KAWIARNI/PIEKARNI/RESTAURACJI ITP.(a najlepiej ją oznacz 🙌). i dopisz do niej miasto, w której się znajduje. Może dzięki Twojemu poleceniu, koleżanka z poniższego komentarza mieszkająca w pobliżu lub będąca przejazdem wpadnie do tej miejscówki ❤️ Czekam na Wasze rekomendacje !!! Zaraz wstawię w komentarzu swoją pyszną listę ze Śląska 😘#justynadragan#coffe#coffeetime#coffeelover#coffeevibesfoodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#follow#followme#recipe
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT