Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Przepisy dla dzieciTorty

Tort dla dzieci + 17 urodziny :)

by Justyna Dragan 16 stycznia 2017
autor Justyna Dragan 16 stycznia 2017
 
Kochani!
Dzisiaj jest dla mnie bardzo wyjątkowy dzień! Kończę swoje 17 urodziny! Czas leci nieubłaganie, jeszcze tylko rok i będę pełnoletnia. Dostałam w tym roku chyba najlepszy urodzinowy prezent>>> następne kilka dni spędzę w samej stolicy na praktykach w jednej z warszawskich cukierni (szczegóły po przyjeździe :)). Z tego też powodu będzie mnie tutaj trochę mniej niż zawsze. Trzymajcie kciuki, bym podołała… wyzwanie jest spore i trzeba sobie z nim poradzić :). Przypominam również o trwającym konkursie, do 23 stycznia czekam na Wasze zgłoszenia.

Są urodzinki, więc musi być tort. Ten torcik robiłam pod koniec grudnia dla kuzynki na urodzinowe przyjęcie. Dużo dzieci, więc i tort musiał wyglądać zachęcająco. Niestety środka tortu z wiadomych względów pokazać Wam nie mogę, ale wierzcie mi na słowo, że tort był obłędnie smaczny. Postawiłam na niezawodną czekoladę, którą chyba każde dziecko uwielbia 🙂. Kakaowy biszkopt przełożony jasnym i ciemnym kremem z rozpuszczonymi batonikami Kinder Chocolate. Boki tortu udekorowałam czekoladowymi pałeczkami Milka Lila Stix (to takie cienkie kruche ciasteczka obrane czekoladą, dostępne w większych sklepach). Góra tortu to istna rozkosz dla oczu. Różnego rodzaju draże: w białej i ciemnej czekoladzie, cukierki M&M’s i pralinka Rafaello ułożone w piękny regularny sposób. Mimo pozorów tort dobrze się kroi. Wisienką na torcie jest tutaj szeroka wstążka otulająca czekoladowe pałeczki. Tort zachwyci każdego! Zarówno małego, jak i dużego smakosza. Serdecznie polecam i do usłyszenia po powrocie z Wawy! 🙂.


 
Składniki: (na tortownicę o średnicy 21 cm)
 
Biszkopt:
4 jajka
100 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju rzepakowego
Krem:
1 kubeczek śmietany kremówki 30% (330 g), schłodzonej
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
8 batoników Kinder Chocolate (jedno 100 g opakowanie)
2 łyżki kakao
Poncz:
1/2 szkl malinowej herbaty z cytryną i cukrem
Do dekoracji:
3 op. podłużnych ciasteczek  w czekoladzie w kształcie pałeczek Milka Lila Stix (3×112 g)
1 op. draży w białej czekoladzie (70 g)
1 op. draży w ciemnej czekoladzie (70 g)
1 op. M&M’s bez orzeszków (90 g)
1 pralinka Rafaello

 
Przygotowanie:
 
Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej (jajka i olej należy wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem). Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać je w miseczce. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną śnieżnobiałą pianę tak, by po odwróceniu miski do góry nogami, białka nie wpływały ze ścianek naczynia. Uważajcie również, by ich nie przebić! Do sztywnej piany wsypywać partiami cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w pianie (w łatwy sposób można to sprawdzić, rozcierając odrobinę piany w palcach. Cukier nie powinien być wyczuwalny). Następnie wlewać żółtka, również stopniowo nieustannie miksując. Po dodaniu całych żółtek wyłączyć mikser, a do piany wsypać przesiane suche składniki oraz wlać olej. Bardzo delikatnie wszystko wymieszać przy pomocy szpatułki.
Biszkoptowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyścielić papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać!), wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.c przez ok. 25-35 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, a po wystudzeniu przekroić na 3 równe blaty.
 
 
Krem: Schłodzoną (!) śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec serek mascarpone, dobrze zmiksować do otrzymania  puszystego kremu. Krem podzielić na 2 części w stosunku 1:3. Do mniejszej części dodać cukier puder, zmiksować. Do drugiej dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej i przestudzone batoniki Kinder Chocolate oraz przesiane kakao. Dobrze zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć malinową herbatą z cukrem i cytryną. Na niego wyłożyć biały krem, wyrównać powierzchnię szpatułką. Przykryć II blatem biszkoptu, również nasączyć go herbatą i wysmarować kremem, tym razem już ciemnym- czekoladowym. Na kremie ułożyć ostatni biszkopt. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu czekoladowego.
Boki tortu udekorować pałeczkami w czekoladzie  (w razie potrzeby można je nieco przyciąć. Powinny troszkę wystawiać ponad tort, ale nie za bardzo). Górę tortu podzielić za pomocą czekoladowych pałeczek na 6 równych części. Przestrzenie między nimi wypełnić odpowiednimi cukierkami- białe drążek naprzeciwko białych, ciemne naprzeciwko ciemnych, M&M’s natomiast posegregować kolorami i również umieścić na torcie naprzeciwko siebie. Na środku tortu położyć pralinkę Rafaello.
Tort obwiązać wstążeczką. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 

Inspiracja dekoracji: klik

czekolada mlecznaserek mascarponeśmietana kremówka
15 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Zawijane drożdżówki z kruszonką i lukrem
następny
Praktyki w Airport Hotel Okęcie w Warszawie

Zobacz również

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Murzynek z sernikiem i frużeliną czereśniową

Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny

Jagodzianki- najlepsze!

Muffiny z borówkami amerykańskimi

Oponki serowe

Pampuchy w dwóch wersjach: z jagodami i sosem...

Pizzerinki

15 komentarzy

An etka 16 stycznia 2017 - 17:05

Justynko, wszystkiego najlepszego :). Niech spełniają się Twoje marzenia :).
Kibicuję Ci i mocno trzymam kciuki :). Masz talent, więc wiem, że dasz radę.

odpowiedz
Justyna Dragan 16 stycznia 2017 - 18:37

Bardzo Dziękuję!! <3 🙂

odpowiedz
Paulina 8 maja 2020 - 20:05

Dzień dobry:) chciałabym ten tort zrobić dla męża na urodziny, mimo że dzieckiem nie jest wiem że będzie zachwycony:D i mam pytanie: czy można biszkopt nasączyć czymś innym? Akurat mam uczulenie na maliny więc nie kupuje nawet takiej herbaty 🙁 wybrać po prostu inny smak? Czy jest jakaś wersja ponczu dla.doroslyxh;)? Z góry dziękuję za pomoc !

odpowiedz
Justyna Dragan 9 maja 2020 - 19:17

Cześć! Możesz użyć dowolnej herbaty lub zrobić poncz, np. z kawy + wódki, syropu, kompotu itp. 😉

odpowiedz
Bozena 16 stycznia 2017 - 22:15

Spełnienia Marzeń:)
A tort wygląda Bajecznie:)

odpowiedz
Justyna Dragan 17 stycznia 2017 - 06:48

Dziękuję 🙂

odpowiedz
Szablony Allegro 18 stycznia 2017 - 08:17

Niesamowicie to wygląda, pewnie smakuje tak dobrze jak wygląda 😉

odpowiedz
Nathalie 10 listopada 2017 - 22:51

Cudowny torcik 🙂 zrobiłam go na roczek synka i wyszedł świetny 🙂 smakuje lepiej niż wygląda 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 11 listopada 2017 - 06:15

Cieszę się bardzo! Pozdrawiam i dziękuję za opinię 🙂

odpowiedz
Anonimowy 16 marca 2018 - 13:43

cześć, nie mam pojęcia czy odpiszesz, ale i tak spróbuję:) chciałabym zapytać na ile porcji jest ten tort i czy ewentualnie jest na tyle składników że wyszedłby w tortownicy o średnicy 27cm?

odpowiedz
Justyna Dragan 16 marca 2018 - 15:25

Przepis jest na około 15 porcji.
Jeśli chciałabyś zrobić tort w tortownicy o średnicy 27 cm najlepiej użyć przynajmniej 1,5 porcji składników podanych w przepisie :).

odpowiedz
Unknown 1 marca 2019 - 18:16

Bardzo podobają mi się te torty! Powiedzcie tylko- jak je kroić żeby się góra nie rozwaliła? 😀 Może nie jest to typowe pytanie, ale to mnie trochę martwi. Muszę zobaczyć czy mam taki ostry nóż, bo boję się, że cały efekt zostanie zrujnowany podczas krojenia. Chyba, że podzielić te partie na górze na porcje?

odpowiedz
Justyna Dragan 1 marca 2019 - 21:07

Najlepiej poodsuwać cukiereczki na boki podczas krojenia 🙂

odpowiedz
Maria 9 marca 2020 - 18:33

ale pięknie wygląda ten tort, szkoda że nie mam takiego talentu, ale spróbuję zrobić:-)

odpowiedz
Justyna Dragan 10 marca 2020 - 16:12

Trzymam kciuki 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Sernik z masłem orzechowym

  • 2

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 3

    Piernik staropolski

  • 4

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 5

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 6

    Murzynek- wilgotny i puszysty

Najnowsze komentarze

  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Ala o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Justyna Dragan o Sernik z masłem orzechowym

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze Wybaczcie, że w połowie stycznia wrzucam jeszcze piernik staropolski, ale odświeżyłam w minione święta zdjęcia i szkoda, by czekały one do kolejnych świąt 😁 Myślę, że to też dobra okazja, by poruszyć temat POTRAW, które tylko raz w roku smakują TAK DOBRZE 😁 Wigilijny barszcz z uszkami zrobiony w lutym nie będzie już smakować tak samo 😜 Podobnie jak pierogi z kapustą i grzybami czy właśnie piernik. O czym to świadczy? O tym, że zwracamy uwagę nie tylko na smak dania/deseru, ale również na OKOLICZNOŚCI w jakich jemy: klimat, osoby, nasze aktualne samopoczucie ❤️ Jedzenie to nie tylko talerz i kilka składników!!! 😉☺️ #justynadragan#foodpick#foodphotography#food#mniam#yummy#foodporn#eat#follow#followme#dessert#blog#blogger#foodblogger#baked#ciastka#childhood#dzieciństwo#święta#christmas#pierniczki#recipe#gingerbread#piernikstaropolski
🎉 30 tys. 🎉 Wooow!! Moi Drodzy! Jest nas tu 🎉 30 tys. 🎉
Wooow!! Moi Drodzy! 
Jest nas tu już ponad 30.000 osób 🥺
Z czego się ogromnie cieszę? Z tego, że to nie jest tylko „sucha liczba” 😉 Wasza codzienna aktywność i zaangażowanie TWORZY TEN PROFIL ❤️ Dziękuję, że jesteście częścią tego miejsca ☺️ Duma na sercu móc gromadzić Czytelników, którzy przychodzą po konkretne treści,  liczą na cenne wskazówki, ale i też niejednokrotnie sami się nimi dzielą 🥰
Dobrze, że jesteś! 🙌 Daj znać, od kiedy tu zaglądasz 😁 Jest wśród nas spoooro nowych osób ❤️☺️ PS. Na zdjęciu rzeczywistość warsztatowa 😜😁 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie
Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańs Szybkie i proste w przygotowaniu pączki hiszpańskie 😎 Dzisiaj chciałam Wam przypomnieć ten przepis 😁 Przyznajcie się, kto pierwsze smażenie pączków ma już w tym roku za sobą? 😉 LINK DO PRZEPISU W BIO @justyna_dragan ❤️ #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj si Twoje ulubione orzechy to..? 🥜 😉 Przyznaj się, które z nich możesz jeść na okrągło? 😅 Nerkowce, laskowe i pistacje to zdecydowanie moja TOP TRÓJKA 😁 Czekam na Twoją!! #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#follow#followme#cake#recipe#nuts#pekan
Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za Weź widelczyk, poczęstuj się! 😁 Tylko nie za dużo ❗️ Niech starczy każdemu 😘🥰 Kto jeszcze nie widział najnowszego przepisu, niech zerknie do bio ❤️❤️🙌 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową Sernik z masłem orzechowym, polewą czekoladową i kremem. Na spodzie z ciastem Oreo 🥜🥜🥜 Syty, słodki i konkretny wypiek 🥰 Nowy przepis już na blogu ❤️ Link w bio @justyna_dragan ❗️❗️ #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na str Oficjalnie witam w 2021 🎉😉 Już jutro na stronie pojawi się pierwszy przepis w tym nowym roku ☺️ Zgadniecie, jaki składnik odpowiada za charakterystyczny smak tego sernika? 😎 #foodie#delicious#cookies#ciasto#sernik#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#cheesecake#chocolatecheesecake
Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki pr Niech tradycja zostanie podtrzymana 😁 Szybki przegląd 2020r. 😉 Jaki był? Określę go słowem nieco „INNY” ☺️ 

🤍 zdana matura
🤍 rozpoczęcie studiów w Wawce 
🤍 nowa praca i nauka na stanowisku baristy
🤍 szkolenie cukiernicze w Łodzi
🤍 kurs fotografii kulinarnej w Warszawie
🤍 regularna siłownia (do czasów, aż jej nie zamknęli 🙈)
🤍 współpraca z wieloma markami
🤍 prowadzenie licznych warsztatów kulinarnych
🤍 3 miejsce w europejskim konkursie „Passion For Food Photography Competition”
🤍 rozpoczęcie świadomej pielęgnacji włosów ✌️😅
🤍 stworzenie wielu nowych przepisów dla najlepszej Społeczności ❤️
🤍 wyzwania #tłustyujusty , #jagodziankidraganki , czy też wspólne wypiekanie piernika staropolskiego
🤍 i wiele wiele innych... 🥰

Z tego miejsca serdecznie dziękuję Wam Drodzy Czytelnicy- za cały ten rok, za codzienną aktywność, dobre słowo, liczne rozmowy, dyskusje i mnóstwo Waszych zdjęć 🤍 Dziękuję także wszystkim markom, z którymi miałam przyjemność współpracować i tworzyć wartościowe kampanie.

To był dziwny rok, wierzę, że 2021 sytuacja w kraju i na świecie będzie się systematycznie poprawiać. Bądźmy dobrej myśli.

Kochani!
Życzę Wam udanego Sylwestra, bawcie się dobrze. Niech ten nadchodzący rok przyniesie dużo dobrego ❤️

Do usłyszenia!! 😘😘 

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#bestnine2020#2020
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.