1,8K
Dzisiaj propozycja na pyszne śniadanie- naleśniki! Nie takie zwykłe, bo czekoladowe, a ponadto z Nutellą i bananami. Polecam, choć na chwilkę odstąpić od tradycyjnych i zasmakować się właśnie w czekoladowo- bananowej rozkoszy naleśnikowej 😉
Składniki: (na ok. 8 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 szkl mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżka kakao
40 g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
krem czekoladowy typu Nutella
3 banany
sok z cytryny do skropienia bananów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, krótko zmiksować mikserem do połączenia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta, przechylając patelnię na boki, by rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć po kilka minut z obu stron.
Podawać na ciepło z kremem czekoladowym, pokrojonymi w plasterki i skropionymi sokiem z cytryny bananami. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
Ale pychotka! Muszę wypróbować 😀
Ogłoszenia Radom
Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo 🙂 Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam