3,5K
Krem:
Krem: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone i ostudzoną białą czekoladę. Całość krótko zmiksować do połączenia.
Balony z czekoladowymi skorupkami wyjąć z lodówki. Nakłuć igłą i poczekać, aż z zejdzie z nich powietrze. Delikatnie oderwać balony od skorupek.
Pomysł na te jajeczka podpatrzyłam w internecie. Są urocze! Czekoladowe skorupki uzyskuje się przy pomocy wypełnionych powietrzem balonów, które później przebija się igłą i delikatnie odrywa od czekolady. Bardzo pomysłowy patent na wielkanocne jaja 😉 Moje wypełnione były kremem z serka mascarpone i białej czekolady, a jako żółtko posłużyła mi konfitura morelowa. Bardzo polecam! Prosto i smacznie.
Składniki: (na 6 sztuk)
Krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30%
80 g białej czekolady
Dodatkowo:
180 g mlecznej czekolady
6 łyżeczek konfitury morelowej
6 balonów
odrobina oleju do wysmarowania balonów
Przygotowanie:
Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieścić na garnuszku tak, by wrzątek jej nie dotykał. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i przestudzić.
Balony obmyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć. Następnie wypełnić je powietrzem do rozmiarów dużego jajka. Zawiązać końcówki na supeł, by powietrze z nich nie uchodziło. Natłuścić odrobiną oleju, dzięki czemu łatwiej będą odchodzić od czekoladowych skorupek.
Balony maczać w przestudzonej czekoladzie (patrz zdjęcia poniżej) i odstawić do lodówki, aż czekolada całkowicie zastygnie (ok. 20 minut).
Krem: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec serek mascarpone i ostudzoną białą czekoladę. Całość krótko zmiksować do połączenia.
Balony z czekoladowymi skorupkami wyjąć z lodówki. Nakłuć igłą i poczekać, aż z zejdzie z nich powietrze. Delikatnie oderwać balony od skorupek.
Skorupki wypełnić kremem. Na środku każdego jajeczka umieścić łyżeczkę konfitury morelowej jako żółtko. Smacznego!
8 komentarzy
świetne !Bardzo ładnie się prezentują!
muszę zrobić!
Bardzo efektownie wyglądają 🙂
Świetny patent z tymi balonami 🙂
fantastyczny pomysł, świetnie wyglądają i na pewno pysznie smakują
Cudo ! 🙂 Fajny pomysł na domowej roboty deser dla dzieci 🙂
jakiej czekolady użyłaś extra
Uzylam czekolady mlecznej, ale rownie dobrze mozna uzyc o wiekszej zawartosci kakao, np. gorzkiej czy tez deserowej. Pozdrawiam!
Wow. Wyglądają niesamowicie.