Podstawowy przepis na domowy makaron. Znane i sprawdzone proporcje: 100 g mąki + 1 jajko i odrobina oliwy. To musi skutkować sukcesem i smacznym makaronem do obiadu. Robicie domowy czy kupujecie? Ja niestety rzadko zabieram się do produkcji domowego. Chyba czas to zmienić!
Składniki:
200 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
2 jajka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
ewentualnie odrobiona wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka i wlać oliwę. Składniki wymieszać, po czym wyrabiać dłońmi przez kilka minut, aż do uzyskania jednolitego nieklejącego ciasta (jeśli będzie za suche, można dolać odrobinę wody). Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na minimum 30 minut, by ciasto odpoczęło.
Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką i pokroić w zależności od tego, jaki chcemy makaron- niteczki, tagliatelle itp. Można użyć również maszynki do makaronu, która ułatwi nam pracę.
Taki makaron można pozostawić do całkowitego wysuszenia na stolnicy i przechowywać w pojemniku do kilku miesięcy lub od razu ugotować- wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować do miękkości. Smacznego!
3 komentarze
lubię domowy makaron,ale jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić
Zdecydowanie wolę domowy makaron
Jest zdecydowana różnica pomiędzy taki makaronem a suchym, z paczki.