Perfekcyjna babka to nie lada wyzwanie. Musi być wilgotna- ale nie za mokra, musi być słodka- ale nie przesłodzona… można by tak wymieniać bez końca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Długo zachowuje świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem obok mazurków, wielkanocnych serników czy też świątecznych makowców. Koniecznie wypróbujcie na tegoroczne święta!
SKŁADNIKI:
(na formę keksówkę o wymiarach 20×10 cm)
Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szkl cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g czekolady deserowej
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło i mleko należy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić na bok do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać sól, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej wmieszać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st.C. Formę keksówkę o wymiarach 20×10 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jasne ciasto wyłożyć na spód formy, na nie wyłożyć ciasto ciemne. Widelcem delikatnie przemieszać obydwa ciasta, wierzch wyrównać szpatułką. Piec przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Babkę przechowywać w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce) owiniętą folią spożywczą. Smacznego!