Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCIPączki i faworkiTłusty Czwartek

Tradycyjne pączki

by Justyna Dragan 23 stycznia 2016
autor Justyna Dragan 23 stycznia 2016

Kiedy zbliża się Tłusty Czwartek, każdy szuka przepisu właśnie na tradycyjne pączki. W tym dniu zajadamy się nimi w ogromnych ilościach, bez opamiętania! Zapraszam Was dzisiaj na moje pączusie. Puszyste, leciutkie, najlepsze jeszcze ciepłe, choć na drugi dzień też są niczego sobie. W cieście znajdziemy sporo żółtek, po wyrobieniu jest bardzo delikatnie. Czym nadziewać? Ulubioną konfiturą, np. różaną bądź też marmoladą. Pączki udekorowałam lukrem ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Posypałam kandyzowaną skórką pomarańczową oraz suszonymi płatkami róż. Czy taka wersja do Was przemawia? Wypróbujcie!

A co oprócz tego przepisu na tradycyjne pączki? Zajrzyjcie TUTAJ po garść inspiracji na Tłusty Czwartek!


SKŁADNIKI

(na 14 sztuk)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 30 ml spirytusu
  • 70 g masła, miękkiego

Lukier:

  • 250 g cukru pudru
  • ok. 60 ml soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia
  • dowolna konfitura, np. różana lub marmolada do nadziania
  • kandyzowana skórka z pomarańczy i suszone płatki róż do dekoracji

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Justyna Dragan (@justyna_dragan)


PRZYGOTOWANIE

Ciasto: odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuścić w 100 ml letniego mleka z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wsypać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić (przykrywając ściereczką) na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.

Po tym czasie do większej miski wsypać pozostałą mąkę, resztę mleka, cukru, dodać również jajko, żółtka, szczyptę soli, spirytus oraz wyrośnięte drożdże. Całość dobrze wyrobić mikserem z hakiem (z końcówkami do ciasta drożdżowego). Pod koniec dodać miękkie masło, wyrabiać jeszcze przez chwilę. Ciasto będzie lepkie i delikatne. Nakryć miskę ściereczką, pozostawić ciasto na 60-90 minut do wyrastania (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych części (u mnie po ok. 70 g). Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę, następnie lekko spłaszczyć i umieścić na deseczce oprószonej mąką (pozostawiając odstępy).  Ponownie nakryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia).

Pod koniec tego czasu rozgrzać olej w garnku do temperatury 175 st.C. Pączki smażyć partiami (ilość zależna od wielkości garnka, u mnie po 4 sztuki). Ważne, by pączki kłaść na olej “do góry nogami” (strona pączków, która nie dotykała deseczki, ląduje najpierw w oleju. Dzięki temu nasze pączusie mogą jeszcze wyrosnąć). Smażyć z obydwu stron do ładnego koloru, kontrolując cały czas temperaturę (koniecznie zaopatrzcie się w termometr cukierniczy). Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.

Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z pomarańczy do uzyskania niezbyt gęstego lukru.

Jeszcze ciepłe tradycyjne pączki nadziać od spodu lub od boku konfiturą bądź marmoladą (polecam przy pomocy rękawa cukierniczego z długą cienką tylką do pączków). Jedną stronę pączków zanurzyć w lukrze, udekorować kandyzowaną skórką z pomarańczy i suszonymi płatkami róż. Smacznego!


RADY

  • kupując drożdże, zwróćcie uwagę na datę ważności. Im dłuższa, tym wiadomo drożdże świeższe.
  • mleko użyte do ciasta powinno być letnie, niegorące (gorące zabije drożdże).
  • świetnym dodatkiem do ciasta jest, np. otarta skórka ze sparzonej pomarańczy lub łyżeczka ekstraktu z wanilii. Śmiało możecie dodać te składniki i nadać ciastu walorów smakowych.
  • niech Was nie korci dodawać mąki do wyrobionego ciasta. Ciasto jest lepkie i delikatne. Jeśli dobrze odważyliście wszystkie składniki, to nie macie się o co martwić.
  • czas wyrastania ciasta uzależniony jest od temperatury w pomieszczeniu. Może to potrwać 60 minut lub nawet 90 minut przy niższej temperaturze.
  • przed przystąpieniem do działania, zaopatrzcie się w termometr cukierniczy i tylkę do nadziewania pączków. Na pewno się przydadzą!
  • kontrolujcie temperaturę oleju. Zbyt niska spowoduje, że pączki nasiąkną tłuszczem. Zbyt wysoka natomiast przyczyni się do szybkiego rumienienia pączków, co może skutkować niedosmażeniem i surowym ciastem wewnątrz. Optymalna temperatura oleju do smażenia pączków to 175 st.C.
marmoladawykorzystanie żółtek
8 komentarzy
3
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Kaszka manna na mleku
następny
Obłędnie czekoladowe mufffiny z kawałkami czekolady

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Jadalne doniczki czekoladowe

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Makaroniki piernikowe

Zeppole- pączki z ricotty

Rugelach- żydowskie rogaliki

Półfrancuskie śmietankowe ciastka z glazurą białkową i orzechami...

Owsiane ciastka z syropem klonowym

8 komentarzy

Kinga 23 stycznia 2016 - 13:34

Smacznie 🙂

odpowiedz
Ewa W 24 stycznia 2016 - 10:52

ale kusisz !

odpowiedz
Parafrazuje 22 lutego 2017 - 12:37

Och i żeby to wszytko poszło w cycki 🙂 a nie w oponkę :/

odpowiedz
Justyna Dragan 22 lutego 2017 - 12:45

raz za jakiś czas można sobie pozwolić 😉

odpowiedz
Anonimowy 26 stycznia 2018 - 17:23

Zamiast spirytusu co mozna dac

odpowiedz
Justyna Dragan 26 stycznia 2018 - 18:07

Np. ocet 😉

odpowiedz
Wiki 11 lutego 2021 - 11:15

Czy można usmażyć pączki bez termometru cukierniczego?

odpowiedz
Justyna Dragan 11 lutego 2021 - 20:17

Mozna, ale bedzie to cięższe :). Paczki nie moga za szybko sie rumienić (za wys temp oleju) badz tez za wolno (za niska).

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 2

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 3

    Ciasto Poduszkowiec

  • 4

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 5

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 6

    Sernik creme brulee

  • 7

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 8

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Krem orzechowy-najlepszy!

Najnowsze komentarze

  • maja - Ciasto Poduszkowiec
  • Agnieszka - Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Iza - Ciasto zebra
  • Hania - Półkule czekoladowo-malinowe
  • Aleksandra - Pizzerinki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
✨Moi Drodzy! ✨ Przypominam, że tylko do jutr ✨Moi Drodzy! ✨

Przypominam, że tylko do jutra (do soboty) ebook „Croissanty w warunkach domowych” jest w promocyjnej cenie 🥐😘

🥐 LINK W BIO @justyna_dragan 🥐

Oprócz podstawowego przepisu na te rogale, czeka na Was kilka inspiracji dodatkowych. Na zdjęciu croissanty wypełnione ganache czekoladowym 🥰😍

Jadłabyś? 😅😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
… i wszystko jasne 🙃🤭 Choć wersja „aksa … i wszystko jasne 🙃🤭
Choć wersja „aksamitny krem” też brzmi dobrze! 😁

#justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas
Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? Strzel Aksamitny krem czy puszyste ubite białka? 
Strzelaj! 😅😁✨

✨ #foodphotography ✨

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#
W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat pod W 2020 roku stworzyłam obszerny wpis na temat podstawowego pszennego chleba na zakwasie 🍞

Niezmiennie cieszy się dużą popularnością na blogu - to BARDZO przydatny poradnik dla tych, co są na początku przygody z bochenkami składanymi ☺️

W 2021 roku wypuściłam ebooka o tartach. Ten również miło został przez Was przyjęty! ❤️

⏩ Jeśli korzystasz z moich treści, to wiesz, że sumiennie OPISUJĘ I WYJAŚNIAM. Odpowiadam na pytania i zachęcam do eksperymentowania.

🥐 W najnowszych ebooku o CROISSANTACH chcę Ci udowodnić, że jesteś w stanie upiec takiego rogala, o takim przekroju, jak ze zdjęcia powyżej 😎

🔥 Podejmij ze mną to wyzwanie! Link zostawiam w bio @justyna_dragan 🔥

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT