35,6K
Słodycz czekolady dominuje tu nad wszystkim! Jest jej od groma, a na dodatek w kilku rodzajach- biała, mleczna i gorzka. Muffiny są mięciutkie, słodkie i MEGA czekoladowe. Dodatek jogurtu naturalnego nadaje im lekkości i sprawia, że są jeszcze bardziej wilgotne. Polecam! 😉
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
6 łyżek jogurtu naturalnego
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki naturalnego kakao
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady drobno posiekać. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól i cukier wymieszać w misce. W innym naczyniu połączyć ze sobą jajka, olej i jogurt. Suche składniki oraz 3/4 czekolad dodać do składników mokrych i krótko wymieszać łyżką do połączenia.
Masę przelać do papilotek do ich ¾ wysokości. Do każdej wcisnąć po kilka kawałków pozostałej czekolady. Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć muffinki z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
21 komentarzy
Uwielbiam uwielbiam… tego bloga;D ! tu wszystko jest takie "łatwe" do zrobienia i takie pyszne!!!!
Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam!
Super przepis! Uwielbiam Twoje przepisy.
Masa powinna wyjść taka gęsta? U mnie jak bardzo gesty budyn
Tak 🙂 Taka powinna być. Pozdrawiam!
Skusiłam się i upiekłam i muszę przyznać , że faktycznie wyszły obłędne! Najlepsze czekoladowe muffiny jakie udało mi się upiec 🙂
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂
Najpyszniejsze czekoladowe muffinki jakie robiłam ❣ jutro chyba powtórka bo już zniknęły haha
Mam metalową formę. Czy mam ją czyms posmarować??
Wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Pozdrawiam! 😉
hej, pierwszy raz wyszły mi takie pyszne babeczki, ostatnio zrobiłam w formie babeczek, a wczoraj zrobiłam ciasto, potroiłam porcję i wyszło suuuuper ciasto, polałam jeszcze polewą czekoladową , po prostu megaaa <3 pozdrawiam Cię <3 :*
Też myślałam żeby zrobić ciasto. Bo muffinki są obłędnie pyszne 😋
Najlepsze czekoladowe muffiny na świecie 😍😘 dziękuję za przepis
😉
A czy zamiast dodawać pokrojoną czekoladę mogę dać rozpuszczoną do ciasta gorzką albo mleczną? I jeśli tak to trzeba zwiększyć albo zmniejszyć porcje jakiegoś składnika? Pozdrawiam 🙂
Niestety nie robiłam ich w takiej wersji 😉 Można, jednak trzeba będzie wziąć poprawki na ilość oleju i mąki. Pozdrawiam!
czy jeśli pominę czekolade i kakao to wyjdą super klasyczne babeczki?
albo może masz sprawdzony przepis na wilgotne waniliowe babeczki?
Najpyszniejsze czekoladowe muffinki jakie robiłam ❣ jutro chyba powtórka bo już zniknęły haha
od kilku lat robię tylko z tego przepisu, jest najlepszy na świecie!
czy jeśli pominę czekolade i kakao to wyjdą super klasyczne babeczki?
albo może masz sprawdzony przepis na wilgotne waniliowe babeczki?
bardzo dobre, upiekliśmy je w szkole na dzień otwarcia i były bardzo obłędne.