1,8K
300 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
Przygotowanie:
Eton Mess to popularny angielski deser składający się z truskawek, bitej śmietany i pokruszonych bez. To po prostu jeden wielki bałagan w szklance. Prostota wykonania i połączenie smaków, które zasmakuje każdemu. Rozkosz dla podniebienia. Polecam serdecznie!
Składniki: (na 4 porcje)
300 g śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
300 g świeżych truskawek
2 łyżeczki cukru
50 g małych bezików
Przygotowanie:
Połowę truskawek umieścić w garnuszku, zasypać cukrem i podgrzewać kilka minutek, aż puszczą sok. Następnie rozgnieść owoce widelcem i wystudzić. Resztę truskawek pokroić na mniejsze kawałki, wmieszać do puree truskawkowego. Śmietankę kremówkę ubić na „luźno” (nie powinna być bardzo sztywna). Wkruszyć do niej połowę bezików, wymieszać.
Do 4 pucharków lub szklanek nakładać naprzemiennie bitą śmietanę z bezikami, truskawki oraz resztę pokruszonych bez. Podawać od razu. Smacznego!
2 komentarze
Prosty, a smakuje fenomenalnie 🙂
Dokładnie 🙂