1,K
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
Beza:
2 białka
1/3 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 i 1/2 szkl jagód
Przygotowanie:
Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką.
W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem bardzo delikatnie i ostrożnie wyjąć jagodowo-serowe koszyczki z foremek tak, aby nie popękały. Smacznego!
Mój tata, po zjedzeniu takiego koszyczka powiedział: „O kurde…” 😉 Wydaję mi się, że to wystarczy, aby określić, jakie są smaczne. Kruchutkie babeczki nadziane serem i jagodami, przykryte czapą słodkiej bezy. Niebo w gębie! Polecam!
Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
1 jajko
Nadzienie serowe:
250 g białego sera twarogowego
1/2 szkl cukru
małe jajko
250 g białego sera twarogowego
1/2 szkl cukru
małe jajko
Beza:
2 białka
1/3 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo:
1 i 1/2 szkl jagód
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ponownie umieścić w lodówce.
Nadzienie serowe: Twaróg zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką.
W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem bardzo delikatnie i ostrożnie wyjąć jagodowo-serowe koszyczki z foremek tak, aby nie popękały. Smacznego!
Inspiracja/ źródło:Picante-Jalapeno
4 komentarze
Wygląda bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję i polecam! 😉
mogą być foremki papierowe?
Nie polecam papierowych, chyba że te usztywniane, które można piec bez formy na muffinki 🙂 Pozdrawiam!