Często bywa u mnie tak, że z poprzednich wypieków zostają mi białka jajek i nie mam pomysłu co z nimi zrobić. Bezy i kokosanki to świetne rozwiązanie, ale ja chciałam czegoś bardziej kreatywnego :). Upiekłam bardzo czekoladowe babeczki na białkach z kremem czekoladowo-orzechowym. Wilgotne i słodkie, od czekolady buzia się śmieje nie tylko małym łasuchom. Polecam i odsyłam również do tej zakładki, gdzie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie zalegających białek. Smacznego!
Składniki: (na 9-10 sztuk)
4 białka
szczypta soli
125 g cukru
50 g masła
60 g mąki pszennej tortowej
20 g kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Masło stopić w garnuszku, odstawić na bok do wystudzenia. Mąkę przesiać do miseczki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić w czystej i suchej misce na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru strumyczkiem wlać wystudzone masło, miksować. Wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać całość szpatułką do połączenia (nie miksować!).
Czekoladowe ciasto łyżką nakładać do papilotek w formie na muffinki. Na początku 1 łyżka ciasta na spód papilotek, na ciasto nałożyć łyżeczkę Nutelli i przykryć resztą czekoladowej masy. Pamiętajcie, by nie napełniać papilotek do samej góry, gdyż babeczki urosną. Nutella, która pozostanie (a będzie jej dosyć sporo) posłuży do wysmarowania upieczonych babeczek.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-18 minut, aż babeczki wyrosną i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć z piekarnika i formy. Przenieść na kratkę do studzenia.
Ostudzone babeczki wysmarować z wierzchu resztą Nutelli (w razie potrzeby można podgrzać Nutellę z odrobiną kremówki, by uzyskać coś a’la polewę). Ja dodatkowo udekorowałam babeczki białymi czekoladowymi kuleczkami.
Rada:
Nutellę można zastąpić innym tańszym kremem czekoladowo-orzechowym, który nam smakuje.
4 komentarze
Powiem przyjaciolce zeby zrobila 🙂
Najpyszniejsze;))))))) robiłam wielokrotnie, zamiast nutelli dżem z czarnej porzeczki I cukru 70 g wystarczy dla nas. Są pyszne , wilgotne , fenomenalne. ❤
W życiu nie jadłam lepszych babeczek. Cos wspaniałego! Dziękuję za ten przepis. Robie je już 3 raz w tyn tygodniu🤭
Bardzo fajne babeczki 🙂moim wnukom bardzo smakują ale ja dodaje nuttele własnej roboty z jabłek serdecznie Polecam