4,1K
Składniki: (na małą keksówkę o wymiarach 20×10 cm)
Głębokie w smaku brownie z czerwonej fasoli i bananów, bardzo „mokre”, czekoladowe i wzbogacone o masło migdałowe. Masełko znajduje się zarówno w środku jak i na wierzchu ciasta. Ja użyłam masła migdałowego crunchy (czytaj z kawałkami migdałów) i takie właśnie Wam polecam- migdały fajnie chrupią pod zębami. Przepis jest przepisem bezglutenowym, zdrowym i naprawdę prostym. Polecam wypróbować!
Składniki: (na małą keksówkę o wymiarach 20×10 cm)
1 puszka (400 g) czerwonej fasoli (po odsączeniu ok. 220 g)
2 dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki płynnego miodu
20 g naturalnego kakao
50 g migdałowego masła crunchy (z kawałkami migdałów)
1 kopiasta łyżka zmielonego siemienia lnianego (15 g)
Dodatkowo:
ok. 130 g masła migdałowego crunchy (z kawałkami migdałów)
Przygotowanie:
Prostszego przygotowania być nie może ;). Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Małą formę keksówkę o wymiarach 20×10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wraz z odsączoną z zalewy fasolą (ok. 220 g) umieścić w malakserze lub w kielichu blendera i zmiksować do gładkości, aż fasola nie będzie widoczna.
Czekoladową masę przelać do keksówki. Piec w 180 st.C przez około 30 minut. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Ostudzone brownie wysmarować z góry migdałowym masłem. Smacznego!
Rady:
– ilość miodu dostosujcie do własnych upodobań. Jeśli lubicie słodsze wypieki- dajcie go więcej.
– ilość miodu dostosujcie do własnych upodobań. Jeśli lubicie słodsze wypieki- dajcie go więcej.
– masło migdałowe można kupić w sklepie (ja użyłam tego ze sklepu Planta Food) lub przygotować samemu, postępując tak samo jak z masłem orzechowym.
– brownie najlepiej przechowywać w lodówce. Osobiście po schłodzeniu, gdy ciasto było zimne, smakowało mi jeszcze bardziej niż tuż po upieczeniu ;).
– brownie najlepiej przechowywać w lodówce. Osobiście po schłodzeniu, gdy ciasto było zimne, smakowało mi jeszcze bardziej niż tuż po upieczeniu ;).
8 komentarzy
Wygląda smakowicie, muszę wypróbować.
Wygląda pysznie 🙂
Zamiast masła migdałowego można dodać orzechowe?
Pewnie! 😉
Czy brak siemienia lnianego może wpłynąć na wypiek? Jeżeli tak, co można użyć w zamian?
Można pominąć 🙂
U mnie zawsze do środka „wchodzą” wiśnie 🙂 jest wtedy mocno mokry, ale i pyszny. Świetny przepis!
Czy zamiast fasoli mogę użyć ciecierzycy?