5,2K
Zdrowe batony śliwkowe, czyli w 100% moje klimaty. Fit słodycze to to, czym od dłuższego czasu się interesuję :). Zaledwie kilka składników, kilka minut roboty i odrobina chęci. Bardzo mi zasmakowały, choć moje nie wyszły tak śliwkowe w kolorze jak u Łukasza (tak to jego przepis)… ale to nic, i tak były pyszne!
Składniki: (na 12 batoników)
200 g orzechów nerkowca
200 g suszonych śliwek
200 g wiórek kokosowych
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka płynnego miodu (w wersji wegańskiej syrop klonowy, daktylowy lub z agawy)
Przygotowanie:
Jeśli olej kokosowy mamy w postaci stałej, należy go stopić. Orzechy nerkowca zmiksować w blenderze lub malakserze na piach. Suszone śliwki również zmiksować, ale na pastę (u mnie nie do końca, co widać na zdjęciach). Orzechy wymieszać ze śliwkami, dodać wiórki kokosowe, stopiony olej oraz płynny miód. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi, aż do otrzymania klejącej gęstej masy. Spróbujcie ją teraz i ewentualnie dosłódźcie jeszcze odrobiną miodu. Jeśli masa się kruszy, dodajcie dodatkowo 1-2 łyżki oleju kokosowego.
Tak przygotowaną masę przełożyć do keksówki o wymiarach 10×24 cm (lub o podobnych) wyłożonej folią spożywczą. Dobrze podociskać dłońmi, by po schłodzeniu batoniki się nie kruszyły. Formę ze śliwkowo-orzechowo-kokosową masą schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Po schłodzeniu wyjąć masę z formy, odwinąć z folii i ostrym nożem pokroić na 12 równych prostokątów. W celu lepszego przechowywania można je zawinąć w papier do pieczenia. Najlepiej trzymać batoniki w lodówce. Trzymane w temperaturze pokojowej będą miększe. Smacznego!
7 komentarzy
Cudowne 😉
Nawet taka przekąska może być zdrowa, trzeba tylko użyć odpowiednich składników 🙂
uwielbiam takie batony <3
Hmm szkoda tylko, że przepis jest skompiowany kropka kropkę z tej strony http://www.food2.pl/2017/01/Batoniki-Sliwkowe.html# :/
Witam serdecznie 🙂
Tak dokładnie, to przepis Łukasza z bloga food2 co jasno napisałam w przepisie. Proszę przeczytać raz jeszcze. Pozdrawiam!
Czy inne orzechy tez beda OK? Te sa przepyszne i mega latwe.
Tak, można użyć innych orzechów 🙂