Oczaruje Was ten niepozorny chlebek. Słodkawy- bo z dodatkiem miodu, kokosowy- bo z wiórkami kokosu. Upiekłam go na mące pszennej, choć korciło by użyć zdrowszej ;). Zrekompensowałam sobie to zakwasem chlebowym, który nadał chlebku wilgotności. Podczas pieczenia skórka szybko się rumieni, więc jeśli będzie taka potrzeba, można przykryć bochenek z góry folią spożywczą. Przepyszny! Musicie go upiec u siebie :).
Składniki:
300 g ciepłej wody
190 g aktywnego zakwasu (dokarmionego przynajmniej 6 godzin wcześniej)
12 g soli
100 g płynnego miodu
400 g mąki pszennej
100 g wiórek kokosowych
Przygotowanie:
Ciepłą wodę przelać do dużej miski. Dodać aktywny zakwas, miód i sól, wymieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Wsypać mąkę pszenną i wiórki kokosowe, całość wymieszać łyżką (nie wyrabiać!). Ciasto będzie dosyć luźne, nie należy dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin. W pomieszczeniu gdzie ciasto wyrasta, nie powinno być przeciągów, powinno być tam dosyć ciepło. Ja ciasto przygotowałam wieczorem, ono spokojnie wyrastało w nocy, a rano mogłam cieszyć się świeżym bochenkiem.
Keksówkę o wymiarach około 10×25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wymieszać łyżką, by je nieco odgazować, po czym przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Chlebek odstawić na kolejne wyrastanie tym razem na 2-3 godziny. Również w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Gdy ciasto wyrośnie po same brzegi formy rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek piec przez ok. 30-35 minut (lub dłużej) do wypieczenia i pięknego kokosowego zapachu. Gdyby skórka chleba za szybko się rumieniła można przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać.
Po upieczeniu wyjąć formę z chlebkiem z piekarnika, po lekkim przestudzeniu wyjąć bochenek z keksówki i studzić na kratce. Smacznego!
6 komentarzy
Czy taki chleb je się tylko z masłem lub słodkimi dodatkami?
Jest słodki, to prawda 😉 raczej nie pasuje do niego szynka, ale na przykład śmietankowy słony serek jak najbardziej! 😉
Czy da się go zrobić na mące kokosowej?
Zdecydowanie nie polecam 😉
Maka kokosowa jest mąką bezglutenową
Czy pasuje tutaj mąka pszenna typ 1850?
Nie próbowałam, ale powinno być okey 😉