Ciepłą wodę przelać do dużej miski. Dodać aktywny zakwas, miód i sól, wymieszać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Wsypać mąkę pszenną i wiórki kokosowe, całość wymieszać łyżką (nie wyrabiać!). Ciasto będzie dosyć luźne, nie należy dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na kuchennym blacie w temperaturze pokojowej na ok. 8 godzin. W pomieszczeniu gdzie ciasto wyrasta, nie powinno być przeciągów, powinno być tam dosyć ciepło. Ja ciasto przygotowałam wieczorem, ono spokojnie wyrastało w nocy, a rano mogłam cieszyć się świeżym bochenkiem.
6 komentarzy
Czy taki chleb je się tylko z masłem lub słodkimi dodatkami?
Jest słodki, to prawda 😉 raczej nie pasuje do niego szynka, ale na przykład śmietankowy słony serek jak najbardziej! 😉
Czy da się go zrobić na mące kokosowej?
Zdecydowanie nie polecam 😉
Maka kokosowa jest mąką bezglutenową
Czy pasuje tutaj mąka pszenna typ 1850?
Nie próbowałam, ale powinno być okey 😉