Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPIECZYWOPrzepisy wegańskie

Wegańskie dyniowe zawijańce

by Justyna Dragan 26 listopada 2017
autor Justyna Dragan 26 listopada 2017
To jest przykład na to, że drożdżowe może być wilgotne i smaczne nawet kolejnego dnia ;). Genialne zawijane bułeczki dyniowe z cynamonowo-dyniowym nadzieniem i słodkim lukrem na górze. Inspiracją były ostatnie wegańskie warsztaty, gdzie te zawijańce zrobiły wielką furorę! Przepis w ramach zakończenia sezonu dyniowego ;). Polecam!


Składniki:

Rozczyn:
3 łyżki ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej

Ciasto:
cały powyższy rozczyn
250 g pure z dyni
200 ml ciepłego mleka roślinnego, np. owsianego albo migdałowego
1/2 szkl cukru (125 g)
szczypta soli
400 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
250 g mąki krupczatki
3 łyżki oleju rzepakowego

Nadzienie dyniowe:
200 g puree z dyni
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki cukru

Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1-2 łyżki mleka roślinnego

Dodatkowo:
1 łyżka posiekanych rodzynek do posypania




Przygotowanie:

Rozczyn: Do miseczki wkruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą i zasypać cukrem. Wymieszać, aż składniki się rozpuszczą, następnie wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Otrzymamy masę konsystencji gęstej śmietany. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować.


Ciasto: Do wyrośniętego rozczynu wmieszać puree z dyni, następnie wlać ciepłe mleko roślinne, dodać cukier, sól oraz wsypać obydwa rodzaje mąki. Ciasto wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać olej, dalej wyrabiać, aż ciasto będzie jednolite (będzie również nieco klejące).

Ciasto wyjąć z miski na stolnicę oprószoną mąką (dłonie polecam wysmarować olejem). Wyrobić jeszcze przez chwilkę formując z ciasta kulę i w razie potrzeby podsypywać mąką. Ciasto powinno być miękkie i gładkie- nie może być twardą kulą, którą ciężko zagnieść ;). Przełożyć je do czystej naoliwionej miski i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu bez przeciągów na 60 minut do podwojenia objętości.

Nadzienie dyniowe: Wszystkie składniki nadzienia wymieszać ze sobą w misce.

Okrągłą formę o średnicy ok. 23 cm (lub większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na stolnicy, a następnie rozwałkować na duży prostokąt. Prostokąt wysmarować nadzieniem dyniowym i zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę pokroić na 8 kawałków (u mnie o szerokości ok. 4 cm). Umieścić je w formie wyścielonej papierem- ciasno obok siebie (mnie zmieściło się 7 kawałków, więc ostatni kawałek upiekłam oddzielnie jako indywidualną drożdżóweczkę). Pozostawić na 30 minut do napuszenia.

Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 40 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Wyjąć i pozostawić do przestudzenia.

Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem do powstania gęstego lukru. Lukrem oblać jeszcze ciepłe zawijańce. Posypać posiekanymi rodzynkami. Polecam zajadać popijając szklanką gorącego mleka :). Smacznego!

cynamondyniamąka krupczatka
7 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Ryż na mleku z karmelizowanym bananem i prażonym słonecznikiem
następny
FIT serniczki na zimno z żelką pomarańczową

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Pikantna zupa krem dyniowo-pomidorowa

Szybka focaccia

Wegańskie curry z dynią, ciecierzycą i szpinakiem

Dyniowe puchate bułki

7 komentarzy

Magdalena 26 listopada 2017 - 18:25

Mmm, wyglądają smakowicie! 🙂

odpowiedz
Ja 28 września 2020 - 22:32

Czy one wyjdą z gotowej mieszanki mąk bezglutenowych?

odpowiedz
Justyna Dragan 29 września 2020 - 07:02

Niestety nie polecam używać mak bezglutenowych do tego przepisu 😉

odpowiedz
Ania 26 października 2021 - 11:33

Czy z tego przepisu wyjdą tez bułeczki?

odpowiedz
Ania 26 października 2021 - 12:24

Czy w formie bułeczek przepis tez wyjdzie?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 października 2021 - 19:54

tak 🙂

odpowiedz
Marianna 30 stycznia 2022 - 22:04

Dziękuję za ten przepis! Nie jest łatwo być na diecie eliminacyjnej małego Alergika, a te zawijańce pozwalają na chwilę zapomnienia:) Jak dla mnie, najlepsze ciasto drożdżowe!

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT