1,3K
W ostatnią sobotę 28 października dane mi było uczestniczyć w kolejnych świetnych warsztatach tym razem z wegańskich słodkości. Warsztaty odbyły się w Pracowni Smaku (studio i show room kulinarne) w Katowicach, czyli w miejscu stworzonym przez Jolantę Kleser- uczestniczkę II edycji programu MasterChef. Przyjazna atmosfera, piękne klimatyczne wnętrze, dobre „narzędzia” do pracy. Jednym słowem miejsce idealne do wspólnego gotowania i… konsumowania ;).
Warsztaty poprowadziła Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd, autorka książki „Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia”. Bardzo sympatyczna osoba pełna optymizmu, radości i dystansu do siebie.
Podczas warsztatów w kilkuosobowych grupach przygotowaliśmy:
> Ciasto marchewkowe bez glutenu z waniliową polewą
> Czekoladowo-orzechowe brownie z ciecierzycy z karmelem z daktyli
> Podwójnie dyniowe, cynamonowe, drożdżowe zawijańce z cytrynowym lukrem
> Kolorowe bakaliowe trufle
> Deser bezowy
Nie jestem weganką i nic nie wskazuje, że nią będę, ale jak tylko to możliwe, staram się dokształcać w każdej dziedzinie, poznawać różne diety, style życia i upodobania. Wegańskie słodkości zrobiły na mnie niemałe wrażenie i na pewno zastosuje je w swojej kuchni (choć w minimalnym stopniu ;)). Nie wspomnę już o tym, jak wszystko było pyszne, mimo iż słodkości nie zawierały takich produktów jak jajka, mleko czy masło. Da się? No pewnie, że tak! Za jakiś czas postaram się podzielić z Wami tymi przepisami.
Na koniec ogromne podziękowania dla Ali za świetnie poprowadzone warsztaty i dawkę inspiracji. Jeśli ktoś szuka idealnego miejsca, by fajnie spędzić czas, np. gotując wspólnie z rodziną, to Pracownia Smaku jest tym miejscem- stworzona dla ludzi, którzy lubią zaszaleć w kuchni, a przy okazji nauczyć się czegoś nowego od najlepszych! W tym miejscu pozdrawiam również Kasię, z którą byłam w grupie i pracowało mi się cudownie!! Mam nadzieję, że będzie nam jeszcze dane razem pogotować ;).
Zdjęcia dzięki uprzejmości Pracowni Smaku.
1 komentarz
Widać ze świetnie się bawiliscie 🙂 warto doksztalcac się jak to napisałaś : W każdej dziedzinie 🙂