1,8K
Od jakiegoś czasu chodziły za mną lody na patyku. Nie te sklepowe, raczej domowej roboty. Kilka dni temu zakupiłam w sklepie foremki i od razu zabrałam się za przygotowanie czegoś dobrego. Początkowo miały być lody z wykorzystaniem czekolady, ale patrząc na świeżutkie brzoskwinie w kuchni, które rano kupił na targu mój Tata, zrobiłam brzoskwiniowy sorbet. Wersja zdrowa z wyłącznie czterech składników. Polecam!
Składniki: (na 6 sztuk)
2 brzoskwinie (po obraniu i usunięciu pestek około 220 g)
2 łyżki soku z cytryny
1,5 łyżki płynnego miodu
80 ml wody mineralnej
Przygotowanie:
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze części. Wraz z sokiem z cytryny, miodem i wodą zmiksować blenderem do gładkości. Jeśli lubicie słodsze sorbety, dodajcie jeszcze trochę miodu.
Masę przelać do 6 pojemników na lody (każdy o pojemności 60 ml), zamknąć pokrywkami. Pojemniczki wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem zamoczyć foremki na chwilkę w gorącej wodzie lub pozostawić na kilka minut w temperaturze pokojowej, by sorbety łatwiej było z nich wyjąć. Smacznego!
3 komentarze
Uwielbiam sorbety, muszę spróbować Twojego przepisu:)
Koniecznie!! 😉
Chociaż wakacje się już skończyły to takie sorbety można robić nawet jesienią 🙂 Zdrowa przekąska nie jest zła.