Odwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła, które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier… nic nie stoi na przeszkodzie ;).
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
Ciasto:
1/2 cukinii
3/4 szkl wody
1/4 szkl oleju rzepakowego
1 płaska łyżka powideł śliwkowych
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
3/4 szkl cukru
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki naturalnego kakao
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i obsypać ciemnym kakao. Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku. Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Zawartość obydwu misek połączyć za pomocą trzepaczki.
Czekoladową masę nakładać łyżką do papilotek lub tak jak ja- prosto do gniazd muffinkowych. Piec w 180 st.C przez około 20 minut. Babeczki urosną z górką, będą ładnie pachnieć. Wyjąć z piekarnika, a po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
8 komentarzy
Justynko, podaj orientacyjną ilość cukinii. Może w przeliczeniu choćby na szklankę. Wtedy będzie łatwiej. I jeszcze dodaj na jakich ją oczkach zetrzeć. Lubię takie nietypowe przepisy :).
Zetrzeć na drobnych oczkach :). A ilość… pół cukinii średniej wielkości, specjalnie nie podawałam ani gramów, ani szklanek, gdyż u każdego wyjdzie zapewne inaczej- cukinię należy odcisnąć z nadmiaru soku. Kilka gramów w tą czy w tamtą nie zrobi różnicy. Pozdrawiam!
Dziękuję i pozdrawiam :).
Wygladaja przepysznie i nie zgadlabym ze sa z cukinia 😀
No boskie! Trzeba zrobić!:-)
Świetny przepis 🙂 Lecę po składniki 🙂
Z każdym dniem coraz lepsze! Robiłam odrazu z podwójnej porcji. Porozdawałam też rodzinie i każdemu baardzo smakowały. Są wilgotne i mięciutkie ☺️
Witam,
czy zamiast 3/4 szklanki wody można użyć soku z odciśniętej cukini?