Często na śniadanie robię kaszkę kukurydzianą na słodko z dużą ilością owoców. Dodaję do niej cynamon i odrobinę miodu, wtedy jest taka, jaką najbardziej lubię. Pożywne śniadanie to podstawa! Taka kaszka może być dobrym zamiennikiem owsianki lub jaglanki. Polecam!
Składniki: (na 1 porcję)300 ml mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g kaszy kukurydzianej
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g kaszy kukurydzianej
1 łyżka miodu
Dodatkowo:
owoce do dekoracji (u mnie truskawki, brzoskwinia, banan i wiśnie)
odrobina sezamu i serka wiejskiego
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cynamonem. Wsypać kaszę i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, co jakiś czas mieszając, by kasza się nie przypaliła. Gotować do zmięknięcia kaszy. Zdjąć z ognia, dodać miód i wymieszać.Tak przygotowaną kaszkę kukurydzianą przelać do miseczki. Podawać na ciepło w towarzystwie owoców, serka wiejskiego i posypując sezamem. Smacznego!
3 komentarze
Wyglada oblednie, bardzolubie kasze kukurydziana i kocham owoce <3
jakoś tak chyba zgłodniałam 🙂
pyszne śniadanie i do tego pięknie podane