23,1K
Dla poszukiwaczy letnich nieprzesłodzonych ciast! Bo przecież kto w 30-stopniowy upał ma ochotę na mega słodkie ciacho, np. z masą krówkową? Moja dzisiejsza karpatka jest w wersji light. Nie ma tu kremu budyniowego na maśle- jest leciutki krem z serka ricotta i odrobiny ubitej kremówki. Letni akcent wprowadzają również świeże sezonowe truskawki. Karpatka błyskawiczna w przygotowywaniu, więc nie ma się nad czym zastanawiać! Do roboty 😉
Składniki: (na blaszkę 30×20 cm)
Ciasto parzone:
125 g masła
1 szklanka wody (250 ml)
szczypta soli
150 g mąki pszennej tortowej
150 g mąki pszennej tortowej
5 jajek
Krem z ricotty:
200 g śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
5 kopiastych łyżek cukru pudru (60 g)
500 g sera ricotta
500 g sera ricotta
1 łyżeczka żelatyny
30 ml zimnej wody
Dodatkowo:
400 g świeżych truskawek
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto parzone: W garnuszku umieścić masło i wodę, rozpuścić i zagotować. Trzymając na ogniu, dodać sól oraz przesianą mąkę pszenną. Od razu energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka i powstanie zwarta masa. Zdjąć z palnika i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.
Do wystudzonej masy wbijać po kolei jajka, dokładnie miksując na gładką jednolitą masę (na początku będzie wyglądała na zwarzoną, ale po chwili się ujednolici).
Formę o wymiarach 30×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę masy dokładnie rozsmarować szpatułką na blaszce. Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. Ciasto pięknie urośnie i nabierze złotego koloru. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć karpatkę z blaszki i umieścić na kratce do wystudzenia. W taki sam sposób upiec drugą część ciasta. Jeśli posiadacie dwie takie same formy (o takich samych wymiarach), możecie oba ciasta upiec za jednym zamachem.
Krem z ricotty: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na minutkę lub dwie, by napęczniała. Następnie podgrzać ją na mały ogniu lub w mikrofalówce, aż się rozpuści (nie doprowadzać do wrzenia- żelatyna traci wówczas swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i serek ricotta, krótko zmiksować do połączenia. Do letniej żelatyny dodać 2 łyżeczki ubitej śmietany z ricottą i energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i zmiksować. Powinien powstać śnieżnobiały puszysty krem.
Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić zielonych części i pokroić w kostkę. Na pierwsze karpatkowe ciasto wyłożyć połowę kremu, na krem wyłożyć truskawki, lekko dociskając dłonią. Owoce pokryć resztą kremu i przykryć drugim karpatkowym ciastem, całość docisnąć.
Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem dobrze się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego!
Karpatkę schłodzić kilka godzin w lodówce, by krem dobrze się kroił. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Smacznego!
17 komentarzy
Kolejny przepis juz zapisany, jestes niesamowita a Twoje wypieki bardzo nam smakuja 😀
Cieszę się ogromnie 🙂
uwielbiam karpatkę pod każdą postacią !
Z ricottą musi być bardzo kremowe!:)
https://julias-cooking.com/
zdecydowanie karpatka to smak dzieciństwa. Musi być pyszna z ricottą
Piękna i przepyszne zapewne
Mhm…slinka cieknie..cudo!
Jadłabym <3 wszyscy u mnie z chęcią by jedli! 🙂
Czy zamiast truskawek mogą być maliny ?
Oczywiście, będzie pysznie! 😉
Czy śmietana 30% wystarczy?
polecam 36% 🙂
Świetny pomysł! Muszę wykorzystać ten przepis ��
Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę spróbować 🙂
Polecam!! 😉
Cudownie wygląda i smakuje pewnie bosko 😀
A czy śmietana 30 % się nada?