3,K
Słodkie domowe drożdżóweczki z obłędnym nadzieniem kokosowym i przełamującymi słodycz malinami…poezja! Przepis miał być za kilka dni, ale za prośbą pewnej instagramowej Pani publikuję go już dzisiaj. Zapraszam!
Składniki: (na 8 sztuk)
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
300 g mąki pszennej
tortowej
tortowej
1/2 szkl ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
Nadzienie kokosowe:
2 szkl wiórków kokosowych
2 szkl mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
30 g masła
Dodatkowo:
100 g malin
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłego mleka z 1 łyżką cukru oraz kilkoma łyżkami mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do „ruszenia” drożdży.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę mąki, cukru, wbić jajko oraz wlać ciepłe mleko. Wszystko dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie) do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione ciepłe masło.
Tak wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wykrawać koła. W połowie ilości kół mniejszą szklanką wykrawać mniejsze kółka. Powstałe obręcze skręcić w połowie tworząc kształt 8. Jedną pętelkę nałożyć na kółko bez dziurki, a potem drugą pętelkę nałożyć na wierzch, tworząc coś na wzór gniazdka (patrz zdjęcie poniżej).
Uformowane gniazdka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie (podczas pieczenia urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia.
W międzyczasie przygotować nadzienie kokosowe: Wiórki kokosowe zalać mlekiem, wsypać cukier i cukier waniliowy. Całość gotować, aż wiórki wchłoną mleko, a masa zgęstnieje. Potrwa to kilkanaście minut. Na koniec dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Nadzienie kokosowe pozostawić do wystudzenia.
Drożdżowe gniazdka napełnić nadzieniem kokosowym (najlepiej palcami rozszerzyć otworki gniazd i łyżeczką napełniać). Nadzienia jest sporo, więc nie żałujcie- im więcej go w bułeczkach tym lepiej! Na wierzch wcisnąć po kilka malin. Drożdżówki wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 13-15 minut do zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratce w celu ostudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
3 komentarze
idealne dla mojej przyjaciółki 🙂
Słodziaki <3
wygląda przepysznie. Pewnie długo się nie uchowają 😉