3,8K
Tarta serowa troszkę oszukana, bo nie z tradycyjnego twarogu z kostki czy z wiaderka, a z serka wiejskiego. Na górze agrest, który przełamuje słodycz masy serowej. Dopiszę, że każde inne drobne owoce będą tu równie dobrze pasować. Następnym razem spróbuje z malinami lub jagodami. A następny raz na pewno będzie, gdyż tarta jest wyborna! 🙂
Składniki: (na formę o średnicy 23-24 cm)
Kruchy spód:
190 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
szczypta soli
100 g zimnego masła
1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Masa serowa z serka wiejskiego:
500 g serka wiejskiego
2 duże jajka
1/2 szkl cukru
1 op. cukru wanilinowego (16 g)
1 kopiasta łyżka budyniu waniliowego (proszek)
3 łyżki oleju kokosowego
Dodatkowo:
300 g agrestu
masło do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ceramiczną formę o śr. 23-24 cm wysmarować masłem.
Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek o średnicy większej niż średnica naszej formy. Ciasto ostrożnie przenieść do formy i powyklejać zarówno dno jak i boki. Nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ponakłuwać widelcem, po czym schować formę z ciastem do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzony spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 15 minut.
W międzyczasie, gdy spód się piecze przygotować masę serową: Wszystkie składniki (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksować blenderem do gładkości. Nie powinny być widoczne grudki serka wiejskiego. Masę przelać na podpieczony gorący spód ciasta. Na ser wyłożyć umyty, osuszony i oczyszczony z końcówek agrest.
Tartę piec w 180 st.C przez około 35 minut do zarumienienia i ścięcia się masy serowej. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać oprószając cukrem pudrem. Tarta najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego!
9 komentarzy
to jest dopiero pomysł 🙂
Nie wpadlabym na taki pomysł 🙂
Dzisiaj próbuje ����
Czekam na relacje 😉
Wczoraj zrobiona-
Dodałam trochę czerwonej porzeczki
Pyszna
Bardzo się cieszę! Smacznego 😉
rany jak mi brakowało przepisów z agrestem! 🙂 w przypadku mrożonego agresu (zachomikowałam go i nie miałam, co pomysłu co z nim robić, ale teraz już wiem co :-D) dać mrożny czy rozmrożony?
może być rozmrożony, odsączony na ręczniku papierowym 🙂