A no sprawa jest banalnie prosta- tyle, ile ważą nasze jajka, tyle samo odważamy reszty składników. Takie proporcje są doskonałe! Ciasto po upieczeniu jest puszyste, maślane i idealnie słodkie. Możecie je upiec z dowolnymi owocami. Ja pokusiłam się o winogrona, które przywiozłam z wesela, na którym ostatnio byłam. Polecam!
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35×25 cm)
6 jajek
masło- tyle ile ważą jajka
cukier- tyle ile ważą jajka
mąka pszenna- tyle ile ważą jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
450 g winogron (u mnie czerwone i zielone)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło i jajka wyjmijcie z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem.
Jajka zważyć ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie tyle samo masła, cukru i mąki pszennej. Blaszkę o wymiarach 35×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Dodać skórkę z cytryny i po kolei wbijać jajka, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, krótko zmiksować do połączenia składników.
Powstałą masę przełożyć do blaszki o wymiarach 35×25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką (ciasto będzie gęste). Na górze umieścić umyte, osuszone i przekrojone w pół winogrona, lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz “Ciasta”.
3 komentarze
użyję winogron z działki i będzie super 🙂
Fajny przepis 😉
Nie słyszałam o cieście wazonym 🙂