44,K
Słodzone mleko zagęszczone na domowy sposób- z mleka, cukru i odrobiny masła. Porównując cenowo, domowa wersja jest o wiele tańsza niż sklepowa. Kolor i gęstość mleka zależy od czasu gotowania. Im dłużej, tym mleko ma bardziej karmelowy kolor i jest gęstsze. Co ciekawe, gdyby tak jeszcze przedłużyć czas gotowania otrzymamy coś a’la domową masę krówkową (szczegóły jutro). Sami zdecydujecie w trakcie robienia, jaka konsystencja i barwa Wam odpowiada. Pamiętajcie, że po schłodzeniu mleko mocno gęstnieje. Ja gotowałam do pięknego złotego kolorku, a po nocy spędzonej w lodówce łyżka wbita do mleka powolutku opadała, gdyż mleko było naprawdę gęste. Przed użyciem konieczne było jego podgrzanie. Po co był mi taki efekt? Odpowiedź już jutro… zaglądajcie, będzie genialny przepis z użyciem słodzonego mleka skondensowanego własnej roboty! ;).
Składniki: (na 1 słoiczek- ok. 500 g)
800 ml mleka
300 g cukru
40 g masła
Przygotowanie:
Mleko przelać na głęboką patelnię, zasypać cukrem. Postawić na małym ogniu. Od zagotowania gotować ok. 50 minut, co chwilę mieszając, by mleko się nie przypaliło. Następnie dodać masło i gotować jeszcze przez 5-10 minut, aż mleko wyraźnie zgęstnieje i nabierze lekko karmelowego koloru. Od czasu dodania masła, należy nieustannie mieszać! Im dłużej będziemy mleko gotować, tym otrzymamy bardziej karmelowy kolor i gęstszą konsystencję przypominającą karmel.
Zdjąć z ognia, a po przestudzeniu przelać do słoiczka. Takie mleko można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Po schłodzeniu mocno gęstnieje, więc przed użyciem należy je podgrzać na małym ogniu. Smacznego!
27 komentarzy
Mój mąż a ówczesny narzeczony kiedyś zrobił mi tą przyjemność i gotowal do domowych wafelkow;) pycha
To prawda 🙂 Moja mama, której dłonie są na zdjęciach zajadała łyżeczką ze słoika i była zachwycona 😆😉😘
To fajne, że Twoja Mama uczestniczy w Twojej pasji 🙂 Zrobię na pewno do wafelków!
Ostatnio często robię zdjęcia, gdzie dodatkowa para rąk jest niezbędna 🙂 Mama i siostra (a czasem i nawet tata) z chęcią są moimi "modelami" 😆😆
I super 😍
U nas zawsze bylo gotowane na święta
Jak to zobaczyłam od razu ślinka mi pociekła 😀
mi tak samo 😀
Super przepis wypróbuje.A czy konieczne trzeba gotować mleko w głębokiej patelni czy można w jakimś garnku czy rondelku?
Tak oczywiście, może być szeroki garnek ☺
Można zamiast cukru dać erytrol? Niestety mam cukrzycę ciążową 🙁
Nie probowalam, ale mysle ze tak 😉
Pycha
Wlasnie robię po raz czwarty.
Pierwszy raz zrobilem.wedlug podanych proporcji. Wyszlo
Potem wiecej mleka mniej cukru. Wyszlo…
Teraz znow wiecej mleka 200gr cukru. Jest nadal slodkie i smakuje jak mleko z tubki… klasyk sam w sobie😉
Pozdrawiam
Mam mleko zagęszczone niesłodzone, czy można zrobić tak jak w przepisie? Aby wyszło skondensowane
świetny przepis i do tego cudowna fotografia
Miło by to słyszeć ☺☺
Fajny pomysł, sprawdzę chętnie przepis, choć jak myślisz, czy jaka dam mniej cukru to wyjdzie mnie gęste, a dalej dobre i długo wytrzyma?
Można zmniejszyć o odrobinę, ale nie za dużo 😉 Będzie okey. Pozdrawiam!
Każde jedne mleko? Może być 1,5%
Może być 1,5%
Czy do lodów domowej roboty się nada do śmietanki 36 %?
Czy nada się do domowych lodów z śmietanki 36%?
Tak 😉
Przepraszam bardzo to banalne pytanie ale wszystko trzeba na małym ogniu prawda? Pozdrawiam bardzo wypróbuję przepis i ocenie!
Najlepiej 😉
Można (a nawet trzeba) spokojnie dać polowe cukru. Dałam tyle ile jest w przepisie i w trakcie rozcieńczalam mlekiem, żeby uratować, bo jest mega słodkie, aż bolące (a lubię bardzo słodkie!)
Witam. Robiłam pierwszy raz mleczko skondensowane. Po dodaniu masła nie zgęstniało mi, mimo że gotowane było z 1.5h. Czy będzie ok?