4,6K
Jakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz „Ciasta”. Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
250 g masła
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Lukier:
2 białka
200 g cukru pudru
Krem:
200 g miękkiego masła
2 jajka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej+ odrobina wody
1 kieliszek spirytusu (u mnie kilka kropel aromatu rumowego)
100 g cukru
Dodatkowo:
200 g wiórków kokosowych (zużyłam zdecydowanie mniej)
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę z masłem posiekać nożem na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść rękami w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać małe, okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem do wódki.
Lukier: Białka utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Posmarować nim wierzch ciasteczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut. Upieczone wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
Krem: Kawę rozpuścić w odrobinie wody. Jajka z dodatkiem cukru ubić na parze. Gdy zgęstnieją, odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości. Dodać ubite i wystudzone jajka i nadal ucierać. Na koniec wlać rozpuszczoną kawę i spirytus, krótko zmiksować.
Ostudzone ciasteczka wysmarować kremem od strony bez lukru. Sklejać w pary, boki również wysmarować kremem i obtaczać w kokosie. Smacznego!
3 komentarze
Dziękuję za przepis,
chciałabym nieco zaoszczędzić i zacząć piec ciasta w domu 🙂 Pozdrawiam
muszą smakować pysznie:)
To nie był dobry pomysł – teraz nie zasnę, bo o ciastkach będę myślał. Wyglądają cudownie. 🙂