3,2K
Na pewno choć raz w życiu jedliście śniadaniowe czekoladowe kuleczki ze sklepu typu popularne Nesquik lub Mlekołaki. Co powiecie na ich domową wersję? Małe, okrągłe, bardzo czekoladowe, rano do gorącego mleka ideolo!! Kilka podstawowych składników i trochę cierpliwości przy kulaniu :). U mnie zamiast zmielonych migdałów drobniutko posiekane orzechy włoskie. Następnym razem zrobię tak, jak w oryginale, bo pomimo że orzechy fajnie chrupały pod zębami, to z wyglądu nie odzwierciedlały tych sklepowych. Polecam jednak zmielić migdały lub orzechy ;).
Składniki:
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl naturalnego kakao
1/4 szkl zmielonych migdałów (u mnie drobno posiekane orzechy włoskie)
1/4 szkl cukru
1 białko
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szkl zmielonych migdałów (u mnie drobno posiekane orzechy włoskie)
1/4 szkl cukru
1 białko
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie:
Nic prostszego… wszystkie składniki wrzucić do miski, wyrobić palcami na kruszonkę i zagnieść ciasto w kulę. Teraz troszkę cierpliwości… z masy odrywać malutkie kawałeczki i formować z nich kuleczki. I tak do wykończenia całego ciasta.
Kuleczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozsypać na blaszce tak, by się ze sobą nie stykały. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15 minut. Upieczone wyjąć i wystudzić. Zajadać z mlekiem, jogurtem, miodem itp. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Źródło: klik
3 komentarze
Jakie fajne,super przepis:))
czym mozna zastapic jogurt grecki?
Jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną 12-18% ☺