Szczyt sezonu na czereśnie przypada zazwyczaj w czerwcu. Nie oznacza to jednak, że możemy cieszyć się tymi owocami wyłącznie latem. W zimę dostępne są mrożone czereśnie, a kto robi swoje przetwory to na pewno znajdzie w swojej spiżarni różne kompoty. Dzisiaj przepis na słodkie bułeczki nadziane czereśniami z kompotu. Co ciekawe, kompot jest tutaj jednym z podstawowych składników- dodajemy go nawet do ciasta. Bułeczki oblane są z góry różowym lukrem, który nadaje im dodatkowego uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! 🙂
Składniki: (na 12 sztuk)
Ciasto:
1 szkl ciepłego kompotu z czereśni
20 g świeżych drożdży
560 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
kilka kropel aromatu waniliowego
2 małe jajka
szczypta soli
1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego
Nadzienie:
500 g czereśni z kompotu
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
kilka łyżek kompotu z czereśni
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego kompotu z czereśni, dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta masa, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość (ok. 20 minut). Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj.
Mąkę pszenną, sól i cukier wymieszać w dużej misce. Dodać wyrośnięte drożdże, aromat i jajka. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (nie polecam ręcznie, gdyż ciasto jest dosyć klejące, a lepiej nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki). Stopniowo wlewać resztę ciepłego kompotu, cały czas wyrabiając. Na koniec wlać stopione masełko i wyrobić. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite (wciąż będzie się nieco kleić).
Gotowe ciasto drożdżowe pozostawić w misce, w której je wyrabialiśmy. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na bok do wyrośnięcia na około 60-90 godziny. W cieplejsze dni czas ten może się skrócić. Ciasto musi po prostu podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Dobrze jest w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią.
Nadzienie: Czereśnie odpestkować i odsączyć z nadmiaru soku. Wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części (teraz można podsypywać odrobiną mąki). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2 łyżki nadzienia czereśniowego (im go więcej, tym czereśniaki smaczniejsze) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w owalną bułeczkę.
Czereśniaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę z bułkami odstawić do napuszenia na ok. 45-60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 180 st.C przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
Lukier: Cukier puder wymieszać z kompotem do otrzymania gęstego różowego lukru. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru pudru lub dolać kompotu. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jeszcze ciepłe czereśniaki wysmarować lukrem. Najsmaczniejsze oczywiście tuż po upieczeniu. Smacznego!

1 komentarz
Będą idealne na tłusty czwartek. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/