Pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie lub podwieczorek. Kasza kuskus zapiekana z jabłkami i masą serową. Mamy zimę, więc warto zadbać o coś rozgrzewającego z samego rana. Ja jestem wielbicielką takich fit deserków i mogłabym je jeść o każdej porze dnia, co dobrze widać po ilości przepisów w zakładce Strefa fit.
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 24 cm)
Kuskus:
- 300 g kaszy kuskus
- 600 ml mleka
- 50 g miodu
- 1 jajko
- 100 g jogurtu naturalnego
Nadzienie serowe:
- 250 g tłustego twarogu z kostki, zmielonego trzykrotnie
- 1 jajko
- 50 g miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/2 wanilii
Nadzienie jabłkowe:
- 2 większe jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- odrobina oliwy z oliwek do natłuszczenia formy
- 1 łyżka miodu
- cynamon do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kuskus: Mleko zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z palnika, wsypać kaszę kuskus, wymieszać i pozostawić pod przykryciem na 5-10 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Następnie przełożyć do większej miski i pozostawić do wystudzenia. Wlać jogurt naturalny, miód oraz wbić jajko, wymieszać.
Nadzienie serowe: Zmielony twaróg połączyć z jajkiem, miodem i ekstraktem z wanilii.
Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce. Do startych jabłek dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć po kolei: połowę kuskusu, masę serową, starte jabłka, resztę kuskusu. Wierzch polać dodatkową łyżką miodu i oprószyć cynamonem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut. Następnie wyjąć i przestudzić. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
2 komentarze
Czy mogę to zrobić z kaszą jaglaną?
Tak:)