Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTASerniki

Waniliowy sernik z musem czekoladowym

by Justyna Dragan 5 stycznia 2017
autor Justyna Dragan 5 stycznia 2017
 

Sernik przygotowałam na klasową wigilijkę. Spróbowało go kilkanaście osób i każdy bardzo chwalił. Jest to waniliowy kremowy serniczek z aksamitnym, intensywnie czekoladowym musem. Spód to najzwyklejsze kakaowe herbatniki. Wyjątkowe ciasto na święta, ważne okazje, ale i na co dzień do popołudniowej kawy. Bardzo polecam!
 
 
Składniki: (na kwadratową blaszkę 24×24 cm)
 
Spód:
ok. 150 g kakaowych herbatników
 
Masa serowa:
100 g miękkiego masła
1 kg twarogu sernikowego o smaku waniliowym
3/4 szkl cukru (jeśli twaróg jest już słodzony lub 1 szkl, jeśli w składzie sera nie ma cukru)
5 jajek
1/2 szkl mleka
1 budyń waniliowy w proszku (40 g)
 
Mus czekoladowy:
100 g mlecznej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
300 g schłodzonej (!) śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka naturalnego ciemnego kakao
 
Dodatkowo:
kakao do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Spód: Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (po co masło jak jest papier? Po to, by papier ładnie przylegał do formy, a brzegi sernika po upieczeniu były równe :)). Herbatniki umieścić na spodzie blaszki, ciasto obok siebie. Jeśli będą jakieś szczeliny uzupełnić je kawałkami herbatników.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem do jasności i puszystości. Wbić jajka (całe jajka, nie oddzielać osobno białek i żółtek!). Dodać twaróg, mleko oraz proszek budyniowy, zmiksować do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
 
Masę serową wylać na herbatniki w formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec przez ok. 60 minut. Gdyby sernik zacząłby za bardzo pękać lub rumienić się, należy obniżyć temperaturę. Po godzince wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku na 15 minut, następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne 15 minut. Po tym czasie można już wyjąć sernik i odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Całkowicie ostudzony schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc).
 
Mus czekoladowy: Zarówno mleczną, jak i gorzką czekoladę posiekać, a następnie wrzucić do jednej metalowej miski. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej (jak to się robi, możesz przeczytać w tej notce), przestudzić.
 
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, przesiane kakao oraz strumyczkiem wlewać ostudzone czekolady. Miksować do uzyskania jednolitego meeega czekoladowego musu. Ważne, by rozpuszczone czekolady były ostudzone, nie mogą być ciepłe.
Jeśli obawiacie się, że mus się zwarzyć, można przygotować go w inny bezpieczniejszy sposób: kremówkę wraz z czekoladami rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Schłodzić kilka godzin w lodówce, po czym dodać cukier puder oraz kakao. Ubijać do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy puszysty mus.
 
Mus wyłożyć na schłodzony sernik, wyrównać szpatułką. Ponownie schłodzić w lodówce kilka godzin, aż stężeje. Przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Smacznego!
 
budyńczekolada gorzkaczekolada mlecznaherbatnikiśmietana kremówkatwaróg
55 komentarzy
24
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem
następny
Domowa mąka owsiana

Zobacz również

Ciasto Poduszkowiec

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Sernik creme brulee

Ebook “Świąteczne wypiekanie”

Brownie z masłem orzechowym

55 komentarzy

Anonimowy 5 stycznia 2017 - 14:45

A czy ten sernik można piec z wodą w piekarniku – tzn. na dole piekarnika stawiamy formę w parującą wodą? Wtedy sernik wychodzi puszysty i delikatny i nie rośnie za duży>

odpowiedz
Justyna Dragan 5 stycznia 2017 - 15:30

Oczywiście! Można piec w kąpieli wodnej 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 5 stycznia 2017 - 15:40

A czy można użyć zwykłego twarogu zamiast tego wiaderkowego

odpowiedz
Justyna Dragan 5 stycznia 2017 - 15:44

Tak, ale najpierw proszę go zmielić dwukrotnie 🙂

odpowiedz
Asia 29 października 2020 - 19:07

W jakim celu jest dodanie masła do masy serowej? Nigdy się z tym nie spotkałam.

odpowiedz
Justyna Dragan 30 października 2020 - 19:48

Często używane przez nas twarogi nie mają wystarczającej zawartości tłuszczu. Stąd dodajemy tłuszcz w postaci masła 😉

odpowiedz
Magdalena 26 października 2021 - 22:08

Witam . CZY mogę do musu czekoladowego dodać trochę żelatyny, by był bardziej zwarty?

odpowiedz
Justyna Dragan 28 października 2021 - 19:54

tak 🙂

Dancia 5 stycznia 2017 - 16:39

wygląda pysznie,gratuluję,jesteś niesamowita:)

odpowiedz
One_LoVe 5 stycznia 2017 - 17:05

Czuję się skuszona!

odpowiedz
Anonimowy 5 stycznia 2017 - 18:40

Musi być do musu kakao i cukier puder ? Czy wystarczy czekolady rozpuścić ze smietanka poczekać aż będzie zimna i zmiksować ? Boje sie aby nie wyszedł za gorzki dlatego pytam 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 5 stycznia 2017 - 18:50

Mozna pominąć kakao, mus będzie jaśniejszy : )

odpowiedz
Lena 5 stycznia 2017 - 19:59

wygląda przepysznie:)

odpowiedz
Anonimowy 5 stycznia 2017 - 22:04

Serniczek zrobiony:-)nie tylko apetycznie wygląda ale i jest pyszny! Zrobiłam mus jednak wg.przepisu 🙂 idealny ! Dziękuję za przepis !

odpowiedz
Justyna Dragan 6 stycznia 2017 - 06:06

Bardzo sie cieszę! Życzę smacznego 🙂
Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 6 stycznia 2017 - 18:23

Ten sernik nie tylko pięknie wygląda , ale i PYSZNIE smakuje.Byłam na tej wigilijce:)

odpowiedz
Anonimowy 10 stycznia 2017 - 09:34

Czy można ten sernik upiec w dużej tortownicy o średnicy 26 cm ?

odpowiedz
Justyna Dragan 10 stycznia 2017 - 10:33

Oczywiście 🙂

odpowiedz
agnieszka wdowczyk 22 stycznia 2017 - 15:07

Zrobiłam na imieniny, jest przepyszny, wszystkim smakował.

odpowiedz
Justyna Dragan 22 stycznia 2017 - 15:45

Miło mi to słyszeć 🙂 Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 18 maja 2017 - 14:46

Witam. Jezeli kupię zwykły ser to ile dodac cukru waniliowego? Piszesz, o serku waniliowym. Jaki polecasz? Pozdrawiam.

odpowiedz
Justyna Dragan 18 maja 2017 - 15:19

Witam, jeśli użyjesz zwykłego sera to należy dodać 1-2 łyżki cukru waniliowego, a najlepszym wyborem będą ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.

Ja do tego sernika używam sera waniliowego Vitello z wiaderka dostępnego w Biedronce. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 1 października 2017 - 05:04

Witam
Mam zamiar zrobić ten sernik, że będzie pyszny nie mam wątpliwości. Zastanawia mnie jednak sposób krojenia, tak żeby nie przeciągać czekoladowego musu na warstwę sera. Na Twoich zdjęciach wygląda to bardzo estetycznie. Czy możesz zdradzić jak to robisz? Bardzo proszę

odpowiedz
Justyna Dragan 1 października 2017 - 07:12

Oczywiście 🙂
Za każdym razem, gdy wkładam nóż do ciasta wycieram go w ręcznik papierowy do czystości. Podobnie robię w przypadku tortów. Wtedy nie brudzę wartsw. Pozdrawiam!

odpowiedz
codojedzenia 17 października 2017 - 05:57

Bardzo fajny przepis!

odpowiedz
Anonimowy 5 listopada 2017 - 20:55

Po dodaniu jajek do masła wszystko sie zwarzyło i ciasto się nie udało:-(

odpowiedz
Justyna Dragan 6 listopada 2017 - 05:16

Czy masło i jajka były w temperaturze pokojowej? Czy masło zostało dokładnie utarte z cukrem? 🙂

odpowiedz
Anonimowy 8 listopada 2017 - 21:27

Tak, były w temperaturze pokojowej. Długo miksowałam,mimo tego nie chciało się połączyć. Hmm, a może przyczyną było nie wystarczająco długo ubite masło z cukrem? – nie było puszyste

odpowiedz
Justyna Dragan 9 listopada 2017 - 06:02

Tak, to może być przyczyną. Masło z cukrem ucieramy aż będzie jasne i puszyste. Dopiero wtedy dodajemy jajka 🙂

odpowiedz
Renata 31 października 2020 - 10:46

Wczoraj zrobiłam ten serniczek, dokładnie według przepisu. Jest przepyszny!!! Polecam, wykonanie naprawdę nie jest trudne. Dziękuję za przepis , na pewno zagości w moim domu na dłużej 👍

odpowiedz
Ania K 11 listopada 2017 - 21:43

Ciasto meeega:) Zdecydowanie polecam spróbować 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 12 listopada 2017 - 06:45

😉

odpowiedz
SylwiaWu 15 grudnia 2017 - 19:34

Przymierzam się do świątecznych wypieków 🙂 Piekłam kiedyś podobny sernik i wiem że obecność musu wymaga przechowywania go w lodówce…a moja rodzinka nie lubi lodówkowych serników 🙂 Czy jeśli dodam nieco żelatyny do musu eksperyment się może udać i nie będę musiała go trzymać w lodówce?

odpowiedz
Justyna Dragan 15 grudnia 2017 - 21:47

Witam! Nie radzę 🙂 Mus jest na bitej śmietanie która musi być w lodówce. W innym wypadku mus szybko się zepsuje. Pozdrawiam serdecznie!

odpowiedz
Jolanta Korneluk 21 grudnia 2017 - 18:49

Ale pysznie wygląda. Na święta go upiekę.Pozdrawiam.

odpowiedz
Anonimowy 22 grudnia 2017 - 19:42

prosze o dokładniejszą informacje jak zrobic mus czekoladowy w drugi"bezpieczniejszy" sposób ,czy śmietanę kremówkę wraz z czekoladami mam rozpuścic w garnku (śmietana nie zwarzy sie?)

odpowiedz
Justyna Dragan 23 grudnia 2017 - 06:22

Witam! Kremówkę należy podgrzać, aż będzie gorąca, ale nie może się zagotować. Wrzucić do niej posiekaną czekoladę i wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Cały ten proces można zrobić w kąpieli wodnej- Śmietankę i czekoladę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą tak, by miska nie dotykała powierzchni wody. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą: )

odpowiedz
Anonimowy 16 stycznia 2018 - 13:58

Bardzo apetycznie wygląda ,uwielbiam sernik więc napewno skorzyatam z tego przepisu ,a czytając komentarze nabieram jeszcze większej ochoty ! Pozdrawiam 😉

odpowiedz
Anonimowy 23 lutego 2018 - 16:57

Witam,dzisiaj rano upiekłam sernik, zachęcona pięknym zdjęciem,sernik nie jest trudny do zrobienia,teraz ukroiłam kawałek do herbatki,dopiero w lodówce jest cztery godziny ale już się nie mogłam doczekać,sernik jest pyszny,myślę,że jutro po całej nocy w lodówce będzie jeszcze lepszy,wejdzie do mojego słodkiego menu na stałe,dziękuję za przepis. Pozdrawiam

odpowiedz
Justyna Dragan 23 lutego 2018 - 19:22

Jak mi miło to czytać! 🙂 Cieszę się i życzę smacznego!! Pozdrawiam <3

odpowiedz
Anonimowy 18 marca 2018 - 09:28

300 g kremówki to ile to szklanek lub ml? 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 18 marca 2018 - 10:26

Trochę ponad szklanka. Pozdrawiam!

odpowiedz
Anonimowy 25 marca 2018 - 10:42

Wyglada bardzo apetycznie. W najbluzszym czasie zamierzam go zrobic. Mam jedno pytanie. Czy bialka do sera trzeba ubic?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 marca 2018 - 11:45

Białek nie ubijamy osobno 🙂 Wbijamy je całe do utartego z cukrem masła.

odpowiedz
Anonimowy 25 marca 2018 - 10:45

Czy ciasto mozna zrobic na kruchym ciescie, zamiast herbatnikow?

odpowiedz
Justyna Dragan 25 marca 2018 - 11:46

Można, ale warto spód podpiec w piekarniku przed wylaniem masy serowej. Pozdrawiam!

odpowiedz
Marta 6 kwietnia 2019 - 17:30

Witam dziś robiłam sernik i mus próbowałam na dwa sposoby piwrszym razem mam wrażenie że się zwazyl gdyż wystąpiły nie wielkie grudki ale schowałam go do lodówki i krem jest spójny wsamku bardzo dobry i nie wiem za drugim razem w musie tez pojawiły się nie wielkie grudki ale nic się nie rozwarstwia i także w smaku pyszny mogę prosić o poradę

odpowiedz
Justyna Dragan 10 kwietnia 2019 - 13:12

Może to kwestia użytej czekolady 🙂 Często słabe jakościowo czekolady lubią się rozwarstwiać

odpowiedz
Anonimowy 4 maja 2019 - 04:24

Czy tym musem można obłożyć tort?

odpowiedz
Justyna Dragan 4 maja 2019 - 07:31

Tak pewnie! 🙂

odpowiedz
Unknown 2 czerwca 2019 - 12:01

Mus czekoladowy po włożeniu do lodówki z sernikim znacznie opadł. Dlaczego?

odpowiedz
Justyna Dragan 4 czerwca 2019 - 04:17

Czy przed wyłożeniem na sernik był okey? Nie zwarzył się?

odpowiedz
Ewelina 6 marca 2021 - 21:15

Sernik jest rewelacyjny. Piekłam już 2 razy 😁 Nie jest taki trudny jak sie na początku wydaje. A mus czekoladowy🥰 po prostu bajka 😁 dziękuję za przepis🙂

odpowiedz
Joanna 6 maja 2021 - 21:05

Można mrozić ten sernik z musem?

odpowiedz
Justyna Dragan 11 maja 2021 - 21:48

Tak 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “CIASTA I DESERY BEZ PIECZENIA”

Popularne

  • 1

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 2

    Klasyczny hummus

  • 3

    Sałatka Caprese

  • 4

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 5

    Ciasto Poduszkowiec

  • 6

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 7

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 8

    Sernik creme brulee

  • 9

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 10

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 11

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 12

    Szybka focaccia

  • 13

    Tradycyjne pączki

  • 14

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 15

    Bazlama- turecki chleb z patelni

  • 16

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Aneta - Jagodzianki- najlepsze!
  • Marysia - Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem
  • Bogusia - Jagodzianki- najlepsze!
  • Łukasz - Sernik z masłem orzechowym
  • Kasia - Jagodzianki- najlepsze!

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa Nutella olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I 🍅🫑 BUŁECZKI BAO PEŁNE WARZYW Z GUACAMOLE I GRILLOWANYM  HALLOUMI 🫑🍅

Coś pysznego i zasmakująco kolorowego 😎 Bułeczki Bao, czyli nasze polskie buchty/pampuchy w wersji wytrawnej i o nieco innym kształcie 😜 

ZAPISZ, PRZYGOTUJ DLA BLISKICH. Będziesz wracać do tego przepisu! 😁

SKŁADNIKI: (na ok. 15 bułeczek)

Bułeczki bao:
✨ 12 g suchych drożdży
✨ 550 g mąki pszennej
✨ 330 g letniego mleka
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
✨ 30 g cukru
✨ 1 łyżeczka soli
✨ 30 ml oliwy/oleju + dodatkowo do posmarowania

Guacamole:
✨ 3 awokado
✨ 2 mniejsze ząbki czosnku
✨ sok z limonki do smaku
✨ sól, pieprz

Salsa pomidorowo-paprykowa:
✨ 2 pomidory
✨ po połowie papryk: żółtej, zielonej, czerwonej
✨ świeża kolendra 
✨ kukurydza z puszki
✨ kilka łyżek oliwy z oliwek
✨ sól, pieprz

Dodatkowo:
✨ ser halloumi
✨ orzeszki ziemne, posiekane
✨ papryczki chili
✨ awokado, pokrojone w plastry
✨ świeża kolendra do dekoracji
 

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Bułeczki bao: wszystkie składniki wyrobić mikserem z hakiem. Odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1,5 cm. Wykroić krążki o średnicy około 10 cm (lub większe). Wysmarować je oliwą/olejem, zgiąć w pół i umieścić na papierze do pieczenia (warto wcześniej wyciąć z papieru kwadraty tak, by każda bułeczka była na osobnym kawałku). Pozostawić na 20 minut. Gotować na parze przez 10-20 minut w zależności od wielkości bułeczek.

2️⃣ Salsa: pomidory i papryki umyć, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą oraz przyprawić solą i pieprzem.

3️⃣ Dodatkowo: awokado pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć, papryczki chili pokroić w plasterki. Halloumi pokroić w grubsze plastry, usmażyć na grillowej patelni na złoty kolor.
Bułeczki nadziewać warzywami, halloumi i podawać z prażonymi, posiekanymi orzeszkami oraz świeżą kolendrą. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#bao#bułeczkibao#recipe#fitness#heatlhy#eatclean#gymtime#fit#avocado#salad#justynadragan
✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨ Daj znać, jak tam Twoje ✨ KLASYCZNY HUMMUS ✨

Daj znać, jak tam Twoje „relacje” z hummusem 😁 Lubisz? Robisz? 😎

Łap moje proporcje i skromne wskazówki ❤️❤️

OBSERWUJ @justyna_dragan 

SKŁADNIKI:

Hummus:
✨ 400 g ugotowanej ciecierzycy (czyli ok. 170-200 g suchej)
✨ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
✨ 180 g tahini
✨ 30 ml soku z cytryny
✨ 2 większe lub 3 małe ząbki czosnki
✨ ok. 80- 100 ml bardzo zimnej wody
✨ sól, kumin rzymski mielony

Do podania:
✨ oliwa z oliwek, kumin, czosnek niedźwiedzi, ugotowana ciecierzyca

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od ciecierzycy. Mamy tu dwie opcje do wyboru:
- opcja pierwsza ▶️ wersja szybka. Korzystamy z ugotowanej już ciecierzycy ze słoika lub w ostateczności z puszki.
- opcja druga ▶️ gotujemy ciecierzycę sami. I tę wersję polecam i omawiam poniżej :).

1️⃣ Suchą ciecierzycę płuczemy kilkukrotnie na sicie, po czym zalewamy w misce wodą do pokrycia (ciecierzyca wchłonie bardzo dużo wody, więc nie może być jej za mało). Odstawiamy na noc do namoczenia (na ok. 12 h).

2️⃣ Ponownie płuczemy, odcedzamy i umieszczamy w garnku. Zalewamy sporą ilością wody oraz dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Całość gotujemy, aż ziarna będą miękkie (ok. 20-60 minut). Ciecierzyca powinna bez problemu rozgnieść się w palcach. Podczas gotowania tworzącą się na powierzchni szumowinę należy zbierać i wyrzucać. Ugotowaną ciecierzycę odstawiamy do wystudzenia, najlepiej w wodzie, w której się gotowała. Jeśli najpierw ją odcedzimy i wtedy pozostawimy do wystudzenia, niestety wyschnie i uzyskanie kremowego hummusu będzie utrudnione … Przed blendowaniem usuwam łupinki. Jak? Pocieram w wodzie, łupinki unoszą się na powierzchnię, wylewam wodę z łupinkami. Czynność powtarzam kilka razy.

3️⃣ Blendujemy z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i kuminem na gładką pastę sprawdzi się blender ręczny, malakser, thermomix). Stopniowo wlewamy zimną wodę i wciąż blendujemy (ilość wody kontrolujcie, może się okazać, że zużyjecie jej mniej/więcej).

4️⃣ Gotowy hummus polewamy oliwą, dekorujemy czosnkiem, kuminem, jak kto lubi :). Przechowujemy w lodówce do 5 dni. Smacznego!

#hummus#chleb#justynadragan#domowyhummus#sourdoughbread#homemade#foodblogger#foodphotography
Masz tylko jeden ruch 😎 Kręcisz owocowym kołe Masz tylko jeden ruch 😎
Kręcisz owocowym kołem fortuny i sięgasz po…. 🧐😅

Dawaj!
Moja dłoń zmierza po truskawki… lub borówki!!! Ajjj ciężko mi wybrać hehe 😜

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒 Piekę ją regularnie, 🫒 SZYBKA FOCACCIA 🫒

Piekę ją regularnie, świetny pomysł na przekąskę/przystawkę 🖐😎 Moja ulubiona wersja to ta z filmiku: zielone oliwki, rozmaryn i sól. Wypróbuj!!

📩 …i zapisz koniecznie ten post! Kto wie, kiedy przyda Ci się ten przepis 📩

SKŁADNIKI

(na jedną focaccię)

Ciasto:
✨ 10 g świeżych drożdży
✨ 250 ml letniej wody
✨ 1 łyżka cukru
✨ 400 g mąki pszennej
✨ 1 i 1/4 łyżeczka soli
✨ 40 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:
✨ oliwa z oliwek

Propozycje dodatków:
✨ zielone oliwki, rozmaryn, gruboziarnista sól
✨ czerwona cebulka, pomidorki koktajlowe, gruboziarnista sól
✨ buraki, gorgonzola, zioła
✨ suszone pomidory, cytryna, pieprz
✨ szparagi, rozmaryn, gruboziarnista sól

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Ciasto: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu świeże drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml letniej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (rozczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość).

2️⃣ Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie (potrwa to kilka minut). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). 

3️⃣ Następnie wyłożyć ciasto do natłuszczonej oliwą formy (lub wyścielonej papierem do pieczenia), rozciągnąć na całą powierzchnię. Na wierzch wylać trochę oliwy, palcami zrobić wgłębienia. Focaccie odstawić na 20-30 minut. Ponownie zrobić wgłębienia i wyłożyć dowolne dodatki. 

4️⃣ Piec w 220 st.C przez 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć, podawać na ciepło. Smacznego!

RADY: 

✨ świeże drożdże możecie zastąpić suchymi. Dajemy ich wtedy 2x mniej niż świeżych i pomijamy przygotowanie rozczynu (od razu łączymy wszystkie składniki ciasta),

✨ im większą formę użyjecie, tym focaccia będzie niższa,

✨ w celu przywrócenia świeżości focacci, wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce lub w piekarniku przez kilka minut.

#justynadragan#homemade#mniam#yummy#photography#instaphoto#baked#foodlover#breakfast#bułki#focaccia#rozmaryn#oliwa#cherry#pomidorkikoktajlowe#focaccia
💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 … dobi 💜 WYZWANIE #jagodziankidraganki 2022 

… dobiegło końca 🫐🥰

🫐 grubo ponad pół miliona wyświetleń rolki 
🫐 ponad 16 tys. osób zapisało wideo, kilkaset osób skorzystało z przepisu i pochwaliło się efektami tutaj na IG 😎
🫐 z piekarników wyszło nam tysiące jagodzianek!
🫐 okradliśmy z jagód kilka lasów (🤪), 🫐 przerobiliśmy setki kilogramów mąki 🫣😅

Co to był za jagodowy lipiec!!

Tak jak obiecałam, w tym roku pragnę nagrodzić moimi ebookami 3 osoby, których materiały spodobały mi się najbardziej!

🤍 @juliet.lesniewicz 
🤍 @emilahyt 
🤍 @szalenstwo_w_quchni 

Gratuluję dziewczyny i zapraszam do kontaktu ▶️ PRIV 🫐🥰😘

Dzięki każdemu za udział! Dzięki za każde przysłane zdjęcie, relacje i wideo 🖐😎 Za rok powtarzamy! To już nasza fioletowa tradycja 🫐💜💜

#jagodzianki#blueberriesfoodie#delicious#cake#rolls#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend
MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dn MINI JOGURTOWCE Z JAGODAMI 😎 Deser na letnie dni! Bez pieczenia 🫐 

Przepis poniżej, a ja przypominam, że tylko do jutra (do niedzieli) czekam na Wasze #jagodziankidraganki 😁🫐🫐 To ostatni moment, by wziąć udział w tegorocznym wyzwaniu 😎

SKŁADNIKI:

Spód:
🫐 100 g prażonych orzeszków ziemnych lub migdałów (bez skórki)
🫐 10 g naturalnego gorzkiego kakao
 🫐 35 g miodu

Warstwa biała:
🫐 300 g jogurtu greckiego
🫐 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
🫐 30 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Warstwa jagodowa:
🫐 250 g jogurtu greckiego
🫐 100 g jagód
🫐 40 g ksylitolu (lub więcej)
🫐 6 g żelatyny w proszku + 30 ml zimnej wody

Do dekoracji:
🫐 świeże borówki
🫐 listki mięty

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Spód: orzechy lub migdały zmielić z kakao na pyłek. Następnie wymieszać z miodem. Masę wyłożyć do kilku małych rantów cukierniczych (u mnie 4 ranty o średnicy 8 cm). Schłodzić w lodówce.

2️⃣ Warstwa biała: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jogurt wymieszać z ksylitolem, dodać żelatynę, wymieszać. Masę wylać na schłodzone spody w rantach. Ponownie umieścić w lodówce do stężenia.

3️⃣ Warstwa jagodowa: żelatynę namoczyć kilka minut w zimnej wodzie, następnie podgrzać do rozpuszczenia. Jagody i jogurt zblendować, przetrzeć przez sito, by pozbyć się “skórek” jagód. Dodać ksylitol oraz rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Jagodową masę wylać na stężałą warstwę białą. Schłodzić do zastygnięcia.

4️⃣ Mini jogurtowce z jagodami oddzielić nożykiem od rantów, udekorować borówkami i świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

RADY:

🫐 jeśli mini jogurtowce z jagodami mają postać kilka godzin w temperaturze pokojowej, warto dodać do poszczególnych warstw nieco więcej żelatyny- będą stabilniejsze.

#jogurtowce#jagody#blueberriesfoodie#delicious#lody#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#justynadragan#blog#blogger#follow#weekend#fit#fitness
🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫 Ile pr 🍫 MINI SERNICZKI Z OREO (na zimno) 🍫

Ile przyjemności, gdy wtapiając widelczyk natrafiamy na kawałek oreo 😅

Koniecznie wypróbujcie te mini serniczki, a przepis szukajcie w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” 😁

Dla tych, którzy wciąż go nie mają ▶️ zostawiam link w bio @justyna_dragan ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake#oreocheesecake
😎 SERNIK BEZ SERA 😎 … na kwaśnej śmieta 😎 SERNIK BEZ SERA 😎

… na kwaśnej śmietanie 18% 😁

Pewniak na każdą imprezę! Śmiało zmieniaj owoce 🍓🍒🫐 Zapisz post, by nie zniknął wśród innych

SKŁADNIKI:
(na blaszkę o wymiarach 33×22 cm)

Ciasto kruche:
✨ 480 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki)
✨ 5 żółtek
✨ 100 g cukru pudru
✨ 250 g zimnego masła
✨ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietankowa:
✨ 5 białek
✨ szczypta soli
✨ 1 i 1/4 szklanki cukru
✨ 1200 g kwaśnej śmietany 18%
✨ 2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (2×40 g)

Dodatkowo:
✨ 400 g drobnych owoców (malin, truskawek, borówek, porzeczek itp.)
✨ cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

1️⃣ Ciasto kruche: Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Owinąć je w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na 3 godziny (lub dłużej, można pozostawić na całą noc. Gdy nie mam czasu, zostawiam na godzinę i też jest okej ;)).

2️⃣ Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie podociskać dłonią. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 15 minut do lekkiego zarumienienia.

3️⃣ Masa śmietankowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (to ważne!). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wlać śmietanę, wsypać przesiane budynie i całość krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką (tylko do połączenia).

4️⃣ Masę śmietankową wyłożyć na spód ciasta, wyrównać. Na wierzchu wysypać owoce (truskawki warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki). Całość posypać II częścią startego ciasta. 

5️⃣ Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut, aż ciasto urośnie, popęka, a górna kruszonka się zezłoci. Po tym czasie pozostawić w uchylonym piekarniku do przestudzenia. Następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT