2,1K
Tak jak obiecałam, dzisiaj smaczna propozycja na wykorzystanie czekoladowego kremu z awokado. Biszkoptowy puchaty omlet nadziany kremem a’la Nutella w zdrowszej wersji, posypany podprażonymi na suchej patelni fistaszkami i polany syropem klonowym. Śniadanie samo się nie zrobi! 😉 Koniecznie wypróbujcie.
Składniki: (na 1 porcję)
Biszkoptowy omlet:
2 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (lub innego słodzidła, np. ksylitolu)
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1/2 łyżeczki oleju do wysmarowania patelni
1/2 porcji czekoladowego kremu z awokado
łyżka posiekanych fistaszków
syrop klonowy do polania
Przygotowanie:
Biszkoptowy omlet: Białka oddzielić od żółtek. Ubić je ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę (tak jak w przypadku zwykłego biszkoptu). Dodać cukier, a następnie żółtka, zmiksować. Na koniec wlać mleko i wsypać przesianą mąkę pszenną. Delikatnie wmieszać składniki do piany.
Patelnię rozgrzać natłuszczając ją olejem. Na gorącą wylać masę jajeczną. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem około 5 minutek. Po tym czasie odwrócić omlet na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 2-3 minutki do ładnego zarumienienia.
Omlet przełożyć na talerz, wysmarować kremem z awokado i zgiąć w pół. Posypać posiekanymi i podprażonymi na patelni fistaszkami oraz polać syropem klonowym. Podawać od razu. Smacznego!