5,2K
Ciekawa jestem czy kleik ryżowy jest Waszym miłym wspomnieniem z dzieciństwa, czy wręcz przeciwnie? Ja od zawsze lubiłam wszystkie kaszki, kleiki, owsianki itp. Do dziś goszczą one w mojej porannej śniadaniowej miseczce. Kleik ryżowy z jabłkami, miodem i nutką cynamonu to pomysł na pożywne śniadanie nie tylko dla dzieci. Polecam!
Ciekawa jestem czy kleik ryżowy jest Waszym miłym wspomnieniem z dzieciństwa, czy wręcz przeciwnie? Ja od zawsze lubiłam wszystkie kaszki, kleiki, owsianki itp. Do dziś goszczą one w mojej porannej śniadaniowej miseczce. Kleik ryżowy z jabłkami, miodem i nutką cynamonu to pomysł na pożywne śniadanie nie tylko dla dzieci. Polecam!
Składniki: (na 2 porcje)
500 ml mleka
6 łyżek kleiku ryżowego
1 łyżka miodu (lub więcej)
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Mleko zagotować w garnku. Gdy zacznie wrzeć, dodać do niego kleik ryżowy oraz starte jabłka. Nieustannie mieszając gotować ok. 2 minutki, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie zdjąć garnuszek z ognia, do kleiku dodać miód oraz cynamon, wymieszać.
Tak przygotowany kleik ryżowy przełożyć do dwóch miseczek. Podawać od razu. Ja zajadałam z chipsami bananowymi :). Smacznego!
4 komentarze
Lubie taki ryże .. a mój mąż Koreańczyk twierdzi, że to skandal, żeby jeść ryż w takiej postaci 😀
Mus być przepyszny 🙂
Może córce zrobię, dawno czegoś takiego nie jadła 🙂
Polecam! 😉