12,4K
Oshinki to bardzo popularne ciasteczka, w szczególności w internecie. Proste w przygotowaniu, lekko kokosowe, chrupiące i bezglutenowe. Zapewne wielu z Was pamięta je z dzieciństwa! Może warto odtworzyć te smaki…? 🙂
Oshinki to bardzo popularne ciasteczka, w szczególności w internecie. Proste w przygotowaniu, lekko kokosowe, chrupiące i bezglutenowe. Zapewne wielu z Was pamięta je z dzieciństwa! Może warto odtworzyć te smaki…? 🙂
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
250 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
3 jajka
200 g kleiku ryżowego (naturalnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki wiórków kokosowych
4 czubate łyżki sezamu
4 czubate łyżki sezamu
Dodatkowo:
dżem lub marmolada do wypełnienia ciastek
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrami do jasności. Wbić po kolei jajka i nadal miksować. Na koniec wsypać kleik ryżowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Zmiksować, aż powstanie jednolita masa. W razie potrzeby dosypać odrobinę kleiku ryżowego.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną). W każdej kuleczce zrobić palcem wgłębienie jak do klusek śląskich :).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
Wystudzone ciastka napełnić dżemem lub marmoladą. Smacznego!
Przepis z małymi zmianami pochodzi stąd.
Przepis z małymi zmianami pochodzi stąd.