Rok szkolny zaczął się na dobre. Nauki jest mnóstwo, więc pozwólcie, że dzisiaj będzie coś szybkiego, zdrowego i bardzo smacznego- marchewkowe placuszki! Na śniadanie, II śniadanie, do szkoły bądź pracy. Lekko słodkie za sprawą marchewki i miodu. Polecam!
Składniki: (na 9-10 sztuk)
- 250 g marchewek
- 50 g jogurtu naturalnego
- 30 g miodu
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- szczypta soli
- odrobina oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
Marchewki obrać, pokroić w plasterki i umieścić w garnuszku. Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Następnie odcedzić, a po wystudzeniu zblendować z jogurtem, miodem i jajkami. Wsypać mąkę oraz sól, wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 łyżka= 1 placuszek). Smażyć z obu stron na małym ogniu po kilka minut do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z jogurtem i miodem. Smacznego!